Тиквичките са любим летен зеленчук. Те отдавна не се консумират само пържени – днес ги хапваме дори и сурови на салата. На скара, на фурна, тип „паста”... Днес ви предлагаме нещо различно и леко в духа на сезона, което е лесно, бързо и атрактивно.

Съставки

  • 6 бр. Тиквички
  • 1/2 ч.ч. Див ориз
  • 1/2 ч.ч. Киноа
  • 1 бр. Морков
  • 2 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте дивия ориз и киноата и ги сварете в подсолена вода за около 20 мин.
  • 2. Докато ориза и киноата се варят, измийте тиквичките, разрежете ги наполовина във формата на пънчета и премахнете вътрешността им, но не белете кората. 
  • 3. Посолете ги леко, наредете ги в тава и ги запечете на предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 мин.
  • 4. Настържете моркова и кората на един лимон, разбъркайте заедно с връхчетата на копъра. Когато дивия ориз и киноата са готови, ги отцедете добре, смесете с моркова, лимоновата кора и копъра, добавете 2 с.л. зехтин и разбъркайте плънката добре.
  • 5. Извадете тиквичките от фурната. Напълнете всяко пънче с достатъчно количество от плънката и ги върнете обратно във фурната за 5 мин. Не ги забравяйте там, за да не пресушите плънката.