Поднасят се като много фино допълнение към вечерния бюфет.

Съставки

  • 1 кг Захар
  • 1 кг Кестен
  • 200 мл Лимонов сок
  • 1 шепа Пшеничена трица
  • 1 л Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Обелват се 1 кг плодове и се варят във вода с шепа пшенични трици.
  • 2. Щом втората обвивка омекне и започне да се отделя, кестените се отцеждат.
  • 3. Обелените ядки се пускат внимателно в гъст сироп - 1 л вода и 1 кг захар се варят 15 минути.
  • 4. Когато сиропът се сгъсти напълно, целите ядки се изваждат и се нареждат върху мрежа, за да се изцедят.
  • 5. Сиропът отново се сгъстява, като към него се прибавя и изцеденият от ядките сироп.
  • 6. Всяка ядка се залива с лъжичка топъл сироп 4-5 пъти.
  • 7. Накрая, при последното заливане, се прибавят няколко капки лимонов сок.
  • 8. Като изстинат напълно и престоят няколко дни, ядките се загъват поотделно в станиол и се подреждат в кутия.