Поднасят се като много фино допълнение към вечерния бюфет.
Съставки
- 1 кг Захар
- 1 кг Кестен
- 200 мл Лимонов сок
- 1 шепа Пшеничена трица
- 1 л Вода
Начин на приготвяне
- 1. Обелват се 1 кг плодове и се варят във вода с шепа пшенични трици.
- 2. Щом втората обвивка омекне и започне да се отделя, кестените се отцеждат.
- 3. Обелените ядки се пускат внимателно в гъст сироп - 1 л вода и 1 кг захар се варят 15 минути.
- 4. Когато сиропът се сгъсти напълно, целите ядки се изваждат и се нареждат върху мрежа, за да се изцедят.
- 5. Сиропът отново се сгъстява, като към него се прибавя и изцеденият от ядките сироп.
- 6. Всяка ядка се залива с лъжичка топъл сироп 4-5 пъти.
- 7. Накрая, при последното заливане, се прибавят няколко капки лимонов сок.
- 8. Като изстинат напълно и престоят няколко дни, ядките се загъват поотделно в станиол и се подреждат в кутия.