Все по-често залагаме на морските дарове в традиционната българска кухня. Тази рецепта гарантира пухкав ориз и ако следвате стъпките, ще създадете много аромат и незабравим вкус.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Бял ориз
- 1-2 бр. Морков
- 1/2 глава Лук
- 1/2 ч.ч. Доматено пюре
- 1/2 ч.ч. Бяло вино
- 1 и 1/2 ч.ч. Вода
- 2 с.л. Зехтин
- 1/2 ч.л. Куркума
- / на вкус Сол
- / на вкус Черен пипер
- 250 г Скариди
- 1 връзка Магданоз
- 2 с.л. Соев сос
Начин на приготвяне
- 1. Почистете скаридите – отстранете главата, обелете люспата, с нож направете прорез по дължината на гръбнака на скаридата и отстранете под течаща вода тъмната жилка.
- 2. Измийте и осолете почистените скариди и ги оставете да се отцеждат.
- 3. В дълбок тиган загрейте зехтина, сложете нарязаните на дребно морков и лук и ги оставете да омекнат.
- 4. След това добавете доматеното пюре или накълцан на дребно домат, овкусете със сол и черен пипер.
- 5. Оставете да покъкри за 1-2 минути и добавете ориза, който трябва да е напълно сух (много хора накисват ориза във вода преди да го готвят.
- 6. Това обаче не позволява на ориза да стане пухкав и така вкусен, както ни се иска. Затова след като отворите пакета, просто разтърсете добре нужното количество ориз и го изсипете в тигана).
- 7. Добавете водата и куркумата и оставете оризът да ври. Когато по-голямата част от водата се изпари, добавете и виното, а малко преди ориза да е напълно готов и виното също да се е изпарило, добавете скаридите.
- 8. Сервирайте в чинията, докато е още горещ, поръсете с накълцан магданоз и добавете малко соев сос.