В седмицата на тиквичката ви предлагаме различни начини, по които да я приготвите. Забравяме за пържените тиквички със сос от кисело мляко и копър и пробваме свежи и лесни рецепти.
Солен пай, цветен като дъгата
Подскачащо руло с тиквички
Свикнали сме да приготвяме огретена с картофи, но вариантът с тиквички и копър е много приятен. По-смелите може да добавят листенца прясна мента, както и слънчогледови семки, запечени на сих тиган за поръска. Дават чудесен аромат и вкус.
Съставки
- 1 ч.л. Копър
- 1 ч.л. Ронена чубрица
- ч ч.л. Сол
- 3 с.л. Брашно
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 400 мл Бира
- 5 бр. Яйца
- 200 г Краве сирене
- 300 г Кисело мляко
- 2 бр. Картофи
- 3 бр. Тиквички
- 1 с.л. Зехтин
- 3 скилидки Чесън
Начин на приготвяне
- 1. Измийте зеленчуците. Ако ползвате стари картофи, ги обелете. Кожата на пресните е крехка и няма нужда да се премахва. Нарежете ги на шайби с дебелина 1,5 см.
- 2. Разтворете содата в киселото мляко. Разбийте яйцата с вилица. Добавете киселото мляко и объркайте хубаво. Натрошете сиренето с вилица и смесете.
- 3. В малка купа объркайте бирата с брашното, чесъна и подправките. След това добавете тази смес към яйцата и сиренето. Разбъркайте с шпатула, като загребвате от дъното, за да се разпределят съставките навсякъде.
- 4. Намажете дъното и стените на тавичка с малко зехтин. Наредете един пласт от зеленчукови шайби, като редувате картофи и тиквички. Излейте половината смес. След това наредете втори пласт и излейте останалата част от сместа.
- 5. Огретенът се пече във фурна на 200 градуса, за 60 минути.