В седмицата на тиквичката ви предлагаме различни начини, по които да я приготвите. Забравяме за пържените тиквички със сос от кисело мляко и копър и пробваме свежи и лесни рецепти. 


Солен пай, цветен като дъгата

Подскачащо руло с тиквички

 

Свикнали сме да приготвяме огретена с картофи, но вариантът с тиквички и копър е много приятен. По-смелите може да добавят листенца прясна мента, както и слънчогледови семки, запечени на сих тиган за поръска. Дават чудесен аромат и вкус. 


 

 

Съставки

  • 1 ч.л. Копър
  • 1 ч.л. Ронена чубрица
  • ч ч.л. Сол
  • 3 с.л. Брашно
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 400 мл Бира
  • 5 бр. Яйца
  • 200 г Краве сирене
  • 300 г Кисело мляко
  • 2 бр. Картофи
  • 3 бр. Тиквички
  • 1 с.л. Зехтин
  • 3 скилидки Чесън

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте зеленчуците. Ако ползвате стари картофи, ги обелете. Кожата на пресните е крехка и няма нужда да се премахва. Нарежете ги на шайби с дебелина 1,5 см.
  • 2. Разтворете содата в киселото мляко. Разбийте яйцата с вилица. Добавете киселото мляко и объркайте хубаво. Натрошете сиренето с вилица и смесете.
  • 3. В малка купа объркайте бирата с брашното, чесъна и подправките. След това добавете тази смес към яйцата и сиренето. Разбъркайте с шпатула, като загребвате от дъното, за да се разпределят съставките навсякъде.
  • 4. Намажете дъното и стените на тавичка с малко зехтин. Наредете един пласт от зеленчукови шайби, като редувате картофи и тиквички. Излейте половината смес. След това наредете втори пласт и излейте останалата част от сместа.
  • 5. Огретенът се пече във фурна на 200 градуса, за 60 минути.