Това е една стара арменската рецепта, с вкус на карамелени праскови. Оригиналната рецепта е със зелени ябълки, за това през зимния сезон можете да замените прасковите с ябълки. Стъпките са абсолютно същите.
Съставки
- няколко капки Ванилов екстракт
- 1 бр. Лимонова кора
- 125 г Краве масло
- 50 г Квасена сметана
- 200 г Захар
- 2 бр. Яйца
- 150 г Брашно
- 1 ч.л. Сода за хляб
Начин на приготвяне
- 1. Карамелът.Тиган се намазва с масло и в него се изсипва 1/3 ч.ч. вода със 70 г захар. Трикът тук еда започнете на ниска температура и постепенно да увеличавате градусите. Оставетего да къкри, докато правите останалите неща. Не го разбърквайте, саморазклащайте тигана!
- 2. Прасковите / Ябълките. Пригответе кръгъл съд за кекс и намажете дъното и стените мус 25 г от маслото. Нарежете 1-2 праскови/ябълки на средно дебели парчета и ги наредете по дъното на съдаили така, както бихте искали да изглежда кексът, когато го обърнете. Когато карамелъте готов, залейте равномерно прасковите /ябълките на дъното на съда.
- 3. Сместа. (Не забравяйтекарамела!). В една купа смесете 100 г масло със 130 г захар.Разбъркайте с миксер до пухкава консистенция. Добавете двете яйца,едно по едно. Добавете заквасената сметана с ванилията и настърганата кора отлимон. В отделен съд смесете сухите съставки - брашното със солта исодата. Постепенно изсипете брашното в купата и бъркайте до плътна, тежка консистенция. Готоватасмес трябва да залеете върху карамелизираните плодове.
- 4. Печете на 190 градуса в предварително загрята фурна за 40-45 мин.Когато е изпечен, го оставете да се охлади за около 20 минути.
- 5. Поставите голяма чиния върху изпечения кекс и го обърнете. Добре е предварително да преминете с нож по стените на формата за кекс, за да се отлепи безпроблемно. По желание можете да го поръсите с пудра захар.