Традиционното кисело зеленце на немците всъщност няма нищо общо с българското. Немското няма нито олио, нито червен пипер. Вкусът му е сладко-кисел и се отличава със силен аромат, идващ от смесването на подправки като хвойната, кимиона, бахара. Сладката му жилка пък се дължи на карамелизираната захар.
Съставки
- 500 г Кисело мляко
- 1 глава Лук
- 2 с.л. Краве масло
- 1 бр. Ябълка
- 1 ч.ч. Бяло вино
- 1 стрък Хвойна
- 1 щипка Сол
- 5-6 зрънца Бахар
Начин на приготвяне
- 1. Лукът се запържва в разтопеното масло и към него се добавя нарязаното на ситно отцедено зеле.
- 2. Прибавят се ябълките и виното. Варят се без капак на тих огън за около 30 минути. Ако е необходимо, се налива малко вода.
- 3. Добавят се захарта, подправете на вкус и се запича на 170°С за 30 минути.