Традиционното кисело зеленце на немците всъщност няма нищо общо с българското. Немското няма нито олио, нито червен пипер. Вкусът му е сладко-кисел и се отличава със силен аромат, идващ от смесването на подправки като хвойната, кимиона, бахара. Сладката му жилка пък се дължи на карамелизираната захар.

Съставки

  • 500 г Кисело мляко
  • 1 глава Лук
  • 2 с.л. Краве масло
  • 1 бр. Ябълка
  • 1 ч.ч. Бяло вино
  • 1 стрък Хвойна
  • 1 щипка Сол
  • 5-6 зрънца Бахар

Начин на приготвяне

  • 1. Лукът се запържва в разтопеното масло и към него се добавя нарязаното на ситно отцедено зеле.
  • 2. Прибавят се ябълките и виното. Варят се без капак на тих огън за около 30 минути. Ако е необходимо, се налива малко вода.
  • 3. Добавят се захарта, подправете на вкус и се запича на 170°С за 30 минути.