Редовното хапване на царевица набавя на човешкия организъм много от необходимите витамини. Ако ядете царевица всеки ден, ще си набавяте с 22% повече от полезните за организма влакна. Зърненият зеленчук защитава сърцето от болести, включително диабет. Царевицата е богата на витамин С, Е и В. Те са мощни антиоксиданти, които забавят стареенето и правят кожата по-здрава.
На кочан царевицата обикновено се хапва варена или печена. В тази рецепта начинът на приготвяне е малко по-различен - пече се на скара, но без да се бели. Така зърната не са в диектен допир до огъня (реотаните), а и получават допълнителен опушен вкус от листата.
Mоже да овкусите царевицата с едра сол, лимони, пушен лют пипер, пресни зелени подправки и др.
Съставки
- 6 бр. Царевица
- 1/2 ч.ч. Краве масло
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Включете скарата за средно висока температура.
- 2. Смесете маслото със солта и черния пипер в малка купа.
- 3. Забелете листата на кочаните царевица, без да ги премахвате напълно. Откъснете и свилата в острия край, след това издърпайте и пригладете листата обратно на мястото им.
- 4. Това позволява царевицата да има покритие и да не е директно изложена на скарата. Димът прониква през обвивката и царевицата получава много приятен аромат.
- 5. Сложете царевицата на скарата, като неколкократно я обръщате. Достатъчни са общо около 10 минути. Готовите кочани поставете в голяма чиния. Издърпайте листата и разстелете маслото по зърната.