Какво ще кажете за нещо вегетарианско, лесно за приготвяне и с подчертано изразена пикантна жилка? Веднага ви поднасяме вкусния отговор – Чана масала. Това е традиционно ястие в индийската и пакистанската кухня, което се приготвя от нахут. Това обаче, което го прави неподражаемо и любимо ястие по света, е букетът от най-чудни и екзотични дъхави подправки – куркума, червен пипер, къри и гарам масала.
Съставки
- 1 мл Нахут
- 4 кг Олио
- 1 мл Лук
- 4 кг Чесън
- 2 л Лютеница
- 2 с.л. Доматено пюре
- 3 бр. Картофи
- 1 с.л. Сметана
- 1 щипка Куркума
- 1 щипка Червен пипер
- 1-2 щипки Гарам масала
- 1 щипка Къри
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Нахутът се накисва за 12 часа, след което зърната се изплакват в студена вода, претриват се между дланите, за да се отстранят от люспите и се изцеждат.
- 2. В отделен съд се сипва олиото и се сортират наситненият лук и чесън.
- 3. Прибавят се лютеницата, доматеното пюре и подправките на прах.
- 4. Изсипват се нахутът и картофите, нарязани на малки кубчета. Налива се ок. 2-3 пръста вода, градусите се намаляват и ястието се вари на тих огън.
- 5. След като се свари, пикантното блюдо се облива със сметаната, за да се омекоти лютата жилка от кърито.