Какво ще кажете за нещо вегетарианско, лесно за приготвяне и с подчертано изразена пикантна жилка? Веднага ви поднасяме вкусния отговор – Чана масала. Това е традиционно ястие в индийската и пакистанската кухня, което се приготвя от нахут. Това обаче, което го прави неподражаемо и любимо ястие по света, е букетът от най-чудни и екзотични дъхави подправки – куркума, червен пипер, къри и гарам масала.

Съставки

  • 1 мл Нахут
  • 4 кг Олио
  • 1 мл Лук
  • 4 кг Чесън
  • 2 л Лютеница
  • 2 с.л. Доматено пюре
  • 3 бр. Картофи
  • 1 с.л. Сметана
  • 1 щипка Куркума
  • 1 щипка Червен пипер
  • 1-2 щипки Гарам масала
  • 1 щипка Къри
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Нахутът се накисва за 12 часа, след което зърната се изплакват в студена вода, претриват се между дланите, за да се отстранят от люспите и се изцеждат.
  • 2. В отделен съд се сипва олиото и се сортират наситненият лук и чесън.
  • 3. Прибавят се лютеницата, доматеното пюре и подправките на прах.
  • 4. Изсипват се нахутът и картофите, нарязани на малки кубчета. Налива се ок. 2-3 пръста вода, градусите се намаляват и ястието се вари на тих огън.
  • 5. След като се свари, пикантното блюдо се облива със сметаната, за да се омекоти лютата жилка от кърито.