Вкусни и пикантни, ястията с макарони се приготвят лесно и бързо, а на всичкото отгоре са и много полезни. Съчетават се с всякакви други вкуснотии – месо, риба, морски дарове, зеленчуци и т.н. Засищащите и питателни сосове към тях пък им придават още по-неописуем чар и вкусов колорит.

Съставки

  • 1 бр. Морков
  • 2-3 листенца Джоджен
  • 500 мл Кисело мляко
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 4 бр. Сумак
  • 2 бр. Домати
  • 500 г Кайма
  • 400 г Макарони
  • 1 глава Лук

Начин на приготвяне

  • 1. Макароните се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се оставят настрана. Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават заедно с каймата.
  • 2. След като се свалят от котлона, се добавят и настърганите домати. Тази ухаеща приказка се поръсва с черен пипер и джоджен.
  • 3. Половината макарони се изсипват в намаслена тавичка, отгоре се разстила равномерно плънката и накрая се покрива с останалите макарони.
  • 4. Разбиват се жълтъците заедно с киселото мляко и содата, като получената смес се залива върху мусаката.
  • 5. Пече се в предварително загрята на умерен огън фурна до златисто.