Вкусна рецепта, предоставена от мама Мая Димитрова и Марина Василева - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 200 г Кускус
- 1-2 бр. Портокал
- 30 г Краве масло
- 3 скилидки Чесън
- 2 глави Лук
- 400 г Морски дарове
- 400 г Чери домати
- 3 с.л. Зехтин
- 1 ч.л. Доматено пюре
Начин на приготвяне
- 1. Задушете в масло нарязаните на ситно лук и чесън.
- 2. Полейте морските дарове с топла вода, за да им падне леда.
- 3. Подсушете ги върху хартия и ги добавете към лука и чесъна в тигана. Морските дарове ще пуснат доста вода, която трябва да оставите да изври.
- 4. Добавете настъргана портокалова кора и портокалов сок.
- 5. Сложете чили сос, черен пипер и сол. Оставете ги да се задушат до готовност.
- 6. Накрая добавете пресен копър и филета от портокал. Разбъркайте добре.
- 7. За да направите салатата залейте кус-куса с вряла вода.
- 8. Когато е готов и си е поел водата го залейте със зехтин.
- 9. Отделно в зехтин задушете лукът, нарязан на полумесеци със щипка захар и доматеното пюре.
- 10. Прибавете чери доматите, нарязани на половинки.
- 11. Оставете соса да ври около 5 мин и прехвърлете кускуса в него, поръсете с наситнена мента и разбъркайте.
- 12. Сервирайте морските дарове върху канапе от кускус и отгоре поръсете със свежи филета от портокал.