Нестандартна, вкусна и лека торта. Много хора се учудват, че в състава на нещо слодка може да има моркови. Но - факт. Едни от най-вкусните торти са с моркови и стафиди, както и със спанак и бял шоколад.
Блатът на тортата поема от влажността и ароматите на крема, но все пак не става твърде мек и сочен. За да бъде наситеността на вкусовете максимална, оставете да престои сглобена поне 2-3 часа.
Необходими продукти за крема:
600 г крем сирене
150 г заквасена сметана
150 г пудра захар
1 пакетче ванилия
1 ч.л. прясно настъргана лимонова кора
Съставки
- 1/2 ч.л. Настърган джинджифил
- 1/2 ч.л. Кардамон
- 60 мл Олио
- 50 г Стафиди
- 200 г Брашно
- 150 г Моркови
- 40 г Портокалов сок
- 40 г Кафява захар
- 100 г Захар
- 3 бр. Яйца
- 1 ч.л. Канела
Начин на приготвяне
- 1. Чукнете яйцата в дълбока купа и ги разбийте, заедно със захарта, докато се получи пухкав крем. Сипете портокаловия сок и леко разбъркайте с шпатула, за да не спадне обема.
- 2. Настържете морковите на ситно ренде. Поръсете ги със стафидите, канелата, джинджифила и кардамона. Долейте олиото и ги прибавете към яйцата.
- 3. Смесете брашното с бакпулвера. Прибавете го към яйцата и разбъркайте добре.
- 4. Застелете кръгла тавичка с хартия за печене. Изсипете тестото в нея. печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути. Когато е готова, извадете и охладете добре. Разрежете блата на две части с кухненски нож или с конец.
- 5. Разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и лимоновите корички, докато стане на крем. След това добавете сметаната и разбъркайте.
- 6. Сложете единия блат в широка и плоска чиния и отгоре намажете с крема. Върху него поставете втория блат. Поръсете с тънък слой пудра захар.