Хрупкави отвън и пухкави овътре - тези картофки на вкус са като пържени, но без да носят тежестта от мазнината на този вид готвене. Ако ги приготвите веднъж, със сигурност ще ви станат любими. Подредете в тавата толкова, колкото могат да се хванат, но внимавайте - когато ги смачкате, те не бива да се докосват един до друг в тавата.
Картофите с високо съдържание на нишесте стават по-пухкави отвътре, затова може да подберете точните сортове, ако искате държите на тази текстура и вкус.
Размерът на картофите също е важен. Малките картофи стават по-хрупкави и се ядат по-лесно - само на една хапка.
Може да използвате пресни картофи - тогава няма нужда да белите корите им. Ако са стари - обелете ги, след като се сварят.
Ако добавите чесън или сушени билки в маслото, с което поливате картофите, ще получите още по-интензивен аромат. Възможно е обаче самите скилидки да загорят и да стоят черни на фона на златистите картофи. Затова, ако искате все пак да иамте пиканентия вкус, сложете подправките в маслото, докато то се топи. Така чесънът й билките ще отдадат аромата си в него.
Друг вариант е да добавите от билките и подправките във водата, в която варите картофите.
Съставки
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 с.л. Зехтин
- 50 г Краве масло
- 700 г Картофи
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 2 с.л. Магданоз
Начин на приготвяне
- 1. Сложете картофите в тенджера, пълна с подсолена вода. сварете ги, докато омекнат, което, в зависимост от размера им, ще отнеме 20-25 минути. Сигурен знак, че са сварени, е, когато кората им се разпукне, или може да забиете клечка в тях, без да усещате съпротива, т.е. вътрешността е мека.
- 2. Загрейте фурната до 180 градуса.
- 3. Извадете картофите от тенджерата и ги отцедете от водата.
- 4. Поставете ги в тавата и ги смачкайте, като използвате голяма вилица или уред за мачкане на картофи.
- 5. Оставете ги да починат 5 минути. Поръсете с разтопено масло, а след това и със зехтин. Когато смесвате двете мазнини, се получава по-вкусно и ароматно.
- 6. Овкусете със сол и черен пипер.
- 7. Печете 30 минути или докато станат златисти и хрупкави.
- 8. Докато са топли, поръсете със ситно нарязан магданоз.