На запад му викат пудинг, у нас – просто сутляш. Както и да го наричат обаче, този превъзходен десерт се приготвя по един и същ начин – от ориз и прясно мляко. Тук ви предлагам вариант за бърз и лесен сутляш с карамелизирани летни плодове – праскови или сини сливи. В компанията на добрата и благодатна канела, те придават на сладкиша неподозирана мекота и свежест, превръщайки го в неустоимо изкушение.
Съставки
- 1 ч.л. Краве масло
- 5-6 с.л. Захар
- 1 пакетче Канела
- 1 л Прясно мляко
- 100 г Ориз
- 1*2 кг Плодове
Начин на приготвяне
- 1. Измитият ориз се изсипва в млякото и се поставя на включен на висока степен котлон. Огънят се намалява до най-слабата степен и се бърка, докато млякото намалее с 1/3. Похлупва се и се оставя да поври още 15 минути, като от време на време съдът се разклаща.
- 2. Добавят се маслото и захарта. След като оризът набъбне и се получи гладък, с леко зърниста консистенция, крем, сладкишът се сваля от котлона.
- 3. Междувременно в тиган се карамелизират обелените и почистени плодове по избор и още топли ги подреждаме върху разпределения в купички сутляш. Поръсва се с щипка канела.