Тарт - във всичките му видове и форми, е лесен начин да оползотворите пресни плодове, с които разполагате. Ягоди, ябълки, круши, малини, сливи - може да използвате всичко. За да се подчертае вкуса, в тази рецепта се добавя прясна мащерка и бадемов екстракт. Тестото става още по-хрупкаво, като го намажете с разбито яйце и поръсите с филирани бадеми.
За пълнежа на тартите са необходими:
3 ч.ч. ягоди
3 с.л. захар
3 с.л. белени, нарязани бадеми
1 яйце
ванилова шушулка
Топлите тарти сервирайте с топка сладолед.
Съставки
- 1 ч.л. Сол
- 1 бр. Яйце
- 4 с.л. Пудра захар
- 120 г Краве масло
- 2 с.л. Мащерка
- 50 г Белени бадеми
- 220 г Брашно
- 1 ч.л. Бадемов екстракт
Начин на приготвяне
- 1. Сипете брашното в купа. Добавете пудрата захар, солта, бадемите и мащерката, нарязана на ситно, и разбъркайте с лъжица. Изсипете ги в кръгла тава или върху плота - където ви е удобно да месите. Оформете дупка в средата и там сложете маслото (на стайна температура), бадемовия екстракт и яйцето. Бързо замесете маслено тесто.
- 2. Ако не обичате да месите, може да сложите всички продукти в кухненски робот и да смесите.
- 3. Ако има нужда, добавете 2 супени лъжици вода. Месете, докато се събере на топка. Оставете за 30 минути в хладилника, завито в свежо фолио.
- 4. Разделете тестото на еднакви по големина парчета. Разточете на кръгове, без да ги оформяте прецизно.
- 5. Остържете вътрешността на ваниловата шушулка и смесете с ягодите. Поръсете със захарта. Добавете по 2-3 с.л. от плодовата смес върху тестото. Сгънете краищата на сладкиша. Разбийте яйцето и намажете тестото отстрани. Поръсете го с филирани бадеми и леко ги притиснете с ръка, за да залепнат по яйцето.
- 6. Печете на 180 градуса за около 35 минути, докато тестото стане златисто.
- 7. Сервирайте ги топли с топка ванилов сладолед.