Сочното и сладко грозде вече е навсякъде. Свикнали сме да го хапваме натурално, но този пай е вкусен и нежен и рецептата е чудесно приложение, ако имате повече от този вкусен плод.
Тестото за пай е маслено и се приготвя по следния начин. Пресейте 200 г брашно, заедно с 1 ч.л. бакпулвер. Нарежете 150 г. краве масло и го смесете с брашното, докато стане на трохи. Добавете 1 жълтък и 2 с.л. киселото мляко и омесете. Готовото тесто увийте в свежо домакинско фолио и приберете в хладилника за 20 минути.
Съставки
- 900 г Грозде
- 150 г Захар
- 30 г Желатин
- 1 бр. Яйце
- 1 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Разточете тестото и изрежете от него два кръга с диаметър 25 см. и един п
- 2. Сложете единия в по-малка форма, така че да имате достатъчно тесто и за бордерите. Оставете в хладилника, докато приготвяте пълнежа.
- 3. Изстискайте гроздето, за да отделите кожата от пулпата. Отделете люспите и оставете настрана. Вътрешността сварете на средно слаб огън, като бъркате регулярно, в продължение на 8-10 минути, докато се отделят и семената. Отстранете от котлона.
- 4. Поставете фино сито върху купа и прецедете пулпата от съда, в който сте варили. използвайте дървена лъжица, за да прекарате цялата каша.
- 5. В малка купа смесете захарта, солта и желатина. Добавете към гроздовата смес в купата и разбъркайте, за да се смеси.
- 6. Прехвърлете гроздовата смес обратно в тенджерата. Сложете на слаб огън и бъркайте за 2-3 минути, докато се сгъсти. Оставете настрана да се охлади.
- 7. В купичка разбийте цялото яйце с водата. Извадете формата за пай с тестото от хладилника. Изсипете сместа с гроздето.
- 8. Загрейте фурната до 280 ° C. Печете 10-15 минути на средна скара. Извадете. Сложете втория кръг тесто и намажете с останалата част от яйцето. След това печете още 50 минути. готов е, когато стане златистокафяв и леко се надуе.
- 9. Оставете пая да изстине поне 2 часа преди сервиране, за да сте сигурни, че е напълно готов.