Ако разполагате с малко време за вечеря, а това често се случва, този вариант за приготвяне на картофени галушки е особено подходящ. Галушките са малки топчета, които могат да се приготвят от тесто, картофи или с извара. Характерни са за украинската и руската кухня.
Галушките може да се овкусят със заквасена сметана, пресен лук, бекон и др.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 2 с.л. Брашно
- 2 глави Лук
- 2 бр. Яйца
- 2 с.л. Краве масло
- 6 бр. Картофи
Начин на приготвяне
- 1. Сварете картофите.
- 2. Докато те се варят, задушете лука, нарязан на ситно, в маслото, докато стане златист.
- 3. Намачкайте картофите на пюре или ги настържете с ренде. Посолете.
- 4. Към сместа добавете леко разбитите яйца. Сипете брашното и замесете тесто. Трябва да се получи еластично и меко. Ако се получи рядко, добавете повече брашно. Ако стане твърдо, омекотете с разтопено масло.
- 5. Сипете вода в тенджера и добавете сол. Кипнете. Вземайте от тестото с чаена лъжичка и ги потапяйте във водата. Варят се 2-3 минути.
- 6. Сварените галушки се поливат със задушения лук и маслото.