Тези мъфини са вкусни и засищащи. Може да ги предложите като самостоятелно хапване, а също и вместо хляб към супа или основно. Ако направите по-голямо количество, излишните може да замразите. Ще издържат 2 седмици в хладилника. След това ги извадете, изпечете и ето отново имате пресни и вкусни мъфини.
Изберете нахут от консерва или сварете такъв, като предварително го накиснете за 3 часа във вода.
Съставки
- 500 г Сладък картоф
- 500 г Нахут
- 1/2 глава Лук
- 10 бр. Сушени домати
- 1 с.л. Сусам
- 1 с.л. Тиквени семки
- 1 с.л. Белени слънчогледови семки
- 2 с.л. Зехтин
- 1/2 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. В блендер разбийте нахута и лука, за да се получи еднородна каша. Поръсете със солта и разбъркайте.
- 2. Сварете картофа, обелете го и добавете зехтина в него. Намачкайте с вилица, докато стане на пюре.
- 3. Нарежете сушените домати на ситно и ги добавете в сместа.
- 4. Смесете сусама, тиквените и слънчогледовите семки и добавете половината количество в тестото.
- 5. Сложете хартиени кошнички в 12 гнезда за мъфини. Напълнете ги малко над половината. Поръсете с останалите семена отгоре.
- 6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.