"Мъстеница, луканка от шира, балсуджук, сладък салам... Много имена има, но вкусът му е един. Незабравим. Траен и полезен десерт, дошъл от миналото, който можем да си правим сами. Пък и толкова успешно краси верандата ни, докато се суши." Това споделя Гергана Пожарски за десерта, който ни изкуши със своята особена форма и интересeн начин на приготвяне.
Луканката от шира е наниз от ядки, с "кожухче" от сгъстен гроздов сок. Това е национално ястие в Грузия, където е известно с името чурчхела. На конец се нижат орехови ядки, които се потапят в сгъстен с брашно, изварен и подсладен гроздов сок. В България този сладък салам се прави и може да се купи в шекерджийниците в Етъра, Търново и Боженци.
Орехите трябва да са на половинки. Може да се направи и с кашу. Ядките се нанизват на дебел памучен конец с дължина 20-30 см.
Съставки
- 5 с.л. Нишесте
- 1 л Гроздов сок - шира
- 100 г Орехи
- 1/2 ч.ч. Пудра захар
Начин на приготвяне
- 1. Гроздовият сок се загрява на котлона.
- 2. Нишестето се размива в малко студена шира, след което заедно със захарта се добавя в топлата шира.
- 3. Вари се до сгъстяване, като непрекъснато се бърка. В гъстата смес се потапят изцяло нанизите с ядки.
- 4. Дебелината на суджука зависи от броя на потапянията в ширата. Между всяко потапяне се изчаква да поизсъхне и да спре да капе.
- 5. След няколко дни, когато изсъхне напълно, се овалва в пудра захар или нишесте и може да се съхранява с години.