За тази лютеница няма нужда да стоите с часове над печката и да разбърквате врящи домати. Хитростта тук е, че зеленчуците се пекат на фурна. Време, в което може да измиете всички съдове, които сте ползвали за приготвянето, и да подготвите бурканчетата. Вместо да мелите доматите, всички зеленчуци се пасират - още едно улеснение. 

Виното в тази рецепта обогатява вкуса и помага за консервирането. При печенето напитката се изпарява. Ако все пак тази съставка ви притеснява, може да я пропуснете. По желание в лютеницата може да добавите чесън, картоф за плътност, люти чушлета и любимите си подправки - ким, кимион и т.н.

И така само за няколко часа ще се сдобиете с поне 10 буркана (380 г), тип цилиндър, пълни с вкусна лютеница. При това изцяло в градски условия и без да полагате излишни усилия.

Съставки

  • 220 мл Олио
  • 3 с.л. Сол
  • 50 мл Вино
  • 50 мл Оцет
  • 120 г Захар
  • 2 глави Кромид лук
  • 500 г Моркови
  • 1 кг Патладжан
  • 2 кг Домати
  • 3 кг Червени чушки
  • 2 щипки Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете ципата на патладжана, нарежете го на едри кубчета и го сложете в дълбока чиния под наклон, за да се отцеди сокът му, докато приготвяте останалите продукти. Ако разполагате с повече време, може да го накиснете в подсолена вода за 10-15 минути. Така се премахва горчивината.
  • 2. Почистете доматите и нарежете на едри парчета. Ако искате да махнете люспите, първо попарете доматите с гореща вода, след това ги прехвърлете в купа с вода и ледени кубчета. Така ципата се отделя много лесно.
  • 3. Измийте и нарежете на едри парчета морковите, лука и чушките. 
  • 4. Всички зеленчуци прехвърлете в дълбока тава и подправете със солта, захарта, оцета, олиото и виното. 
  • 5. Печете във фурна на 220 градуса на средна скара. За да задушите зеленчуците и да ускорите времето за печене, покрийте тавата с алуминиево фолио, за да не прегарят зеленчуците отгоре. 
  • 6. Печете 2 часа и 30 минути. Готово е, когато водното съдържание от зеленчуците се е изпарило. 
  • 7. След като извадите от фурната, овкусете с подправките и оставете за 10 минути, за да поемат аромата.
  • 8. Пасирайте.
  • 9. Гладката, готова смес се сипва в бурканчета, които се стерилизират за 10 минути.