Пролетта идва с разцъфването на едни от най-ароматните и кичести цветове - люляковите. Ароматът им е упойващ, но малко хора знаят за какво друго, освен за красота във ваза, могат да ги използват. Всъщност люлякът често се използва в кулинарията и медицината.
Най-доброто време за бране на люляк е, когато е разцъфнал добре, цветът е ярък, а листенцата са свежи и няма потъмняване по ръбовете. Може да се използват за тинктури, чай или масла. Цветчетата са и красива декорация за сладки. За да ги запазите по-дълго време, поставете ги в захар. Така не само ще отнемете от влагата им, но и ще ги подсладите и ще ги запазите по-дълго време с добър вид. От люляк става вкусна лимонада, сладко и желе.
Важно е да се отбележи, че цветовете на люляка съдържат много малко количество синилна киселина. Именно на нея се дължи и хубавият му аромат. Синилната киселина е токсична, затова използването му като лекарство трябва непременно да е под лекарски контрол.
ПОЛЗИТЕ ОТ ЛЮЛЯКА:
- Действа противовъзпалително и обезболяващо
- Стимулира имунната система
- Регулира кръвната захар
- Балансира менструацията
- Облекчава ставни болки
- Отваря апетита
- Подобрява храносмилането
Как да си направите лимонада от люляк?
Необходими продукти:
2 ч.ч люляков цвят
1-2 с.л. мед (може и кафява захар)
сок от 1 лимон
2 литра вода (може и газирана)
3 стръкчета мента
Приготвяне:
Приготвяне:
Препоръчително е цветовете да не се мият, за да се запазят полените. Ако обаче не сте сигурни в произхода на люляка или е бран от не много чиста среда, по-добре ги измийте. Подсушете върху чиста, памучна кърпа.
- Накиснете цветчетата във вода.
- Добавете меда.
- Оставете да престои под похлупак и на тъмно за 1 денонощие.
- Изстискайте лимона и прецедете сока, така че да отстраните семките. Сипете при люляка. От лимоновия сок неговият нежно лилав цвят ще стане по-светъл
Може да съхранявате лимонадата в буркани в хладилник. Ако ароматът й вкусът са ви силни, използвайте като концентрат и разреждайте допълнително с вода.
Още пролетни растения, които може да използвате и за гответе:
глухарче
цвят на кестен
акация
бъз
липа (цветове и листа)
глухарче
цвят на кестен
акация
бъз
липа (цветове и листа)