Сладкият мексикански картоф (ямс) има уникални свойства за здравето. Грудките са източник на най-различни лечебни вещества: витамини, ензими, фитостероли и растителни хормони. Екстрактът от корените на див ямс, чието латинско наименование е Dioscorea villosa, е същинска фитолаборатория, в която се произвеждат биоактивни вещества с въздействие върху целия организъм.
Лилавите картофи придават наситен екзотичен цвят на този десерт. Торта с картофи - звучи като нещо, с което ще впечатлите всички, нали?
В рецептата по-долу е описан начинът за приготвяне на блата. А ето и какво ви е енобходимо за направата на крема.
Продукти за крем:
2 картофа ямс
¾ ч. ч. кокосово мляко
½ ч. ч. мед
1½ с. л. царевично нишесте
1 с. л. пресен лимонов сок
2 с. л. канела
1 ч. л. морска сол
1 ч. л настърган джинджифил
Приготвяне на картофения крем
Поставете на котлона средно голяма касерола с вода. Нарежете картофите на шайби с дебелина около 1 см. Поставете ги във водата и оставете да врат за около 10 минути или докато омекнат толкова, че могат лесно да се набодат с вилица. Изцедете картофите и ги пасирайте на висока мощност.
Добавете останалите съставки и разбъркайте енергично, докато стане гладка и кремообразна смес.
Изсипете пълнежа върху блата и загладете горната част. Печете в предварително загрятата фурна за 45 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
За допълнителна сладост тортата може да се гарнира с бита сметана.
Съставки
- 1/4 ч.ч. Кокосово масло
- 1/4 ч.ч. Пчелен мед
- 1 ч.ч. Бадемово брашно
- 1 ч.ч. Кокосови стърготини
- 1/2 ч.л. Фина морска сол
- 1/2 ч.л. Сода за хляб
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте фурната до 250 градуса. Намажете дъното и страните на 24-сантиметрова форма за пай с кокосово масло.
- 2. Разбъркайте всички съставки за блата в голяма купа. Сипете в приготвената форма за пай.
- 3. С чисти ръце леко натиснете блата към дъното, за да се уверите, че е прилепнал плътно и няма въздух.
- 4. Печете в предварително загрятата фурна за 10 минути. Когато извадите от фурната, блатът може леко да се е надул. Използвайте задната част на лъжица, за да притиснете леко кората и да я изравните.