Любим вкус на малки и големи.
Съставки
- 100 г Захар
- 400 мл Квасена сметана
- 200 г Брашно
- 10 г Бакпулвер
- 125 мл Прясно мляко
- 120 г Захар
- 80 мл Олио
- 4 бр. Яйца
- 1 бр. Портокал
- 1 щипка Сол
- 1-2 с.л. Олио
- 400 г Шипков мармалад
Начин на приготвяне
- 1. Яйцата се разбиват със захарта.
- 2. Налива се олиото и се разбива отново.
- 3. Прибавят се предварително смесените брашно, бакпулвер, сол и настъргана портокалова кора, и се разбърква с шпатула. Налива се прясното мляко и се разбърква отново.
- 4. Сместа се изсипва в намазана с олио тава и се пече около 30 минути на 180 градуса. Охлажда се и се реже на два еднакви блата.
- 5. Сметаната се разбива със захарта. Шипковият мармалад се загрява леко.
- 6. Първият блат се полива с половината портокалов сок, намазва се с половината от мармалада, охлажда се за кратко и се покрива с половината сметана.
- 7. Слага се вторият блат, сиропира се с останалия портокалов сок, маже се с останалото количество мармалад, охлажда се и се завършва с останалата сметана.
- 8. Тортата се поръсва със захарните звезди и се оставя в хладилника за 2 часа.