Любим вкус на малки и големи.

Съставки

  • 100 г Захар
  • 400 мл Квасена сметана
  • 200 г Брашно
  • 10 г Бакпулвер
  • 125 мл Прясно мляко
  • 120 г Захар
  • 80 мл Олио
  • 4 бр. Яйца
  • 1 бр. Портокал
  • 1 щипка Сол
  • 1-2 с.л. Олио
  • 400 г Шипков мармалад

Начин на приготвяне

  • 1. Яйцата се разбиват със захарта.
  • 2. Налива се олиото и се разбива отново.
  • 3. Прибавят се предварително смесените брашно, бакпулвер, сол и настъргана портокалова кора, и се разбърква с шпатула. Налива се прясното мляко и се разбърква отново.
  • 4. Сместа се изсипва в намазана с олио тава и се пече около 30 минути на 180 градуса. Охлажда се и се реже на два еднакви блата.
  • 5. Сметаната се разбива със захарта. Шипковият мармалад се загрява леко.
  • 6. Първият блат се полива с половината портокалов сок, намазва се с половината от мармалада, охлажда се за кратко и се покрива с половината сметана.
  • 7. Слага се вторият блат, сиропира се с останалия портокалов сок, маже се с останалото количество мармалад, охлажда се и се завършва с останалата сметана.
  • 8. Тортата се поръсва със захарните звезди и се оставя в хладилника за 2 часа.