Често, когато искаме нещо сладко, всъщност си пожелаваме шоколад. Тази сочна шоколадова торта не е за изпускане. Тя е сочна, прави се бързо и съставките й не са претенциозни. Има богат шоколадов вкус и е много ароматна.
Мерителната единица за голяма част от продуктите е купичка, като се има предвид средно голяма за супа, която е с обем около 300 мл.
За шоколадовата заливка ще са ви необходими:
1 купа млечен шоколад
1/2 купа заквасена сметана
1 ч.л. екстракт от ванилия
Съставки
- 1/2 купичка Вода
- 1/2 купичка Прясно мляко
- 1 ч.л. Ванилов екстракт
- 1 ч.ч. Олио
- 1 бр. Яйце
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 1/2 купичка Неподсладено какао на прах
- 1 купичка Захар
- 1 купичка Брашно
Начин на приготвяне
- 1. В купа смесете брашното, захарта, какаото, бакпулвера, содата за хляб и солта. Разбъркайте.
- 2. Добавете яйцето, прясното мляко, олиото и ванилия и разбийте с миксер, докато се получи хомогенна смес за 2 минути.
- 3. Сложете водата да кипне на котлона. Когато това стане, сипете я на тънка струйка към сместа и разбъркайте за кратко.
- 4. Застелете тавата с хартия за печене. Ако използвате кръгла, да е с диаметър 25 см. Изсипете тестото в приготвената тава. Печете за 35-40 минути. Може да проверите дали блатът е готов, като забиете клечка за зъби в тестото - ако при изваждането си тя е суха, значи блатът е изпечен.
- 5. Охладете за 10 минути в тавата, след което извадете и оставете да се охлажда върху решетка.
- 6. През това време направете глазурата. Разтопете шоколада на водната баня, докато се разтопи напълно.
- 7. Добавете заквасената сметана и ванилия и разбъркайте, за да стане добре смесена и пухкава. Разстелете върху охладената торта.