Нещо нетрадиционно, но много вкусно, ароматно и съблазнително - хрупкави и апетитни кюфтенца от леща.
Съставки
- 1 купичка Леща
- 1 връзка Магданоз
- 1 глава Лук
- 2 бр. Моркови
- 1-2 скилидки Чесън
- 2-3 листенца Босилек
- 1-2 щипки Чубрица
- 2-3 с.л. Смляно ленено семе
- 3-4 с.л. Брашно
- 2-3 с.л. Галета
Начин на приготвяне
- 1. Лещата се накисва, докато набъбне, измива се и се сварява заедно с нарязаните на тънки колелца моркови.
- 2. Водата се отцежда и се добавят накълцаният на ситно магданоз, нарязаният лук и подправките.
- 3. Пасира се до получаването на хомогенна влажна смес. Постепенно се добавя смляното ленено семе заедно с няколко супени лъжици брашно (на око), докато сместа се сгъсти.
- 4. Оформят се кюфтенца, които се овалват в смес от галета и брашно в съотношение 1:1.
- 5. Кюфтенцата се пържват в добре сгорещена мазнина и се поставят върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
- 6. Сервира се със свежа салата.