Нещо нетрадиционно, но много вкусно, ароматно и съблазнително - хрупкави и апетитни кюфтенца от леща.

Съставки

  • 1 купичка Леща
  • 1 връзка Магданоз
  • 1 глава Лук
  • 2 бр. Моркови
  • 1-2 скилидки Чесън
  • 2-3 листенца Босилек
  • 1-2 щипки Чубрица
  • 2-3 с.л. Смляно ленено семе
  • 3-4 с.л. Брашно
  • 2-3 с.л. Галета

Начин на приготвяне

  • 1. Лещата се накисва, докато набъбне, измива се и се сварява заедно с нарязаните на тънки колелца моркови.
  • 2. Водата се отцежда и се добавят накълцаният на ситно магданоз, нарязаният лук и подправките.
  • 3. Пасира се до получаването на хомогенна влажна смес. Постепенно се добавя смляното ленено семе заедно с няколко супени лъжици брашно (на око), докато сместа се сгъсти.
  • 4. Оформят се кюфтенца, които се овалват в смес от галета и брашно в съотношение 1:1.
  • 5. Кюфтенцата се пържват в добре сгорещена мазнина и се поставят върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
  • 6. Сервира се със свежа салата.