Вкусна рецепта, предоставена от мама Христина Карнъкова и Теодора Мустанова - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 400 г Червена леща
  • 1 глава Лук
  • 200 г Бекон
  • 6 скилидки Чесън
  • 1 стрък Целина
  • 300 г Домати от консерва
  • 1 с.л. Риган
  • 1-2 бр. Люти чушлета
  • 1 пакетче Суха мая
  • 1 ч.л. Захар

Начин на приготвяне

  • 1. Сложете лещата във вода да се свари.
  • 2. За да направите пърленките замесете тесто като сложите в купа маята, разтворена в малко хладка вода с 1 ч.л. захар. 
  • 3. Добавете брашното и малко топла вода, месете докато стане гладко хлебно тесто. Оставете да си почине и да захване маята.
  • 4. Разделете тестото на топки, разточете всяка топка на тънко кръгче, намажете грил тигана със зехтин и изпечете питките от двете страни.
  • 5. Готовите питки натъркайте с чесън, намажете ги със зехтин и поръсете с шарена сол.
  • 6. В тиган с олио запържете настъргани целина и морков. Добавете наситнени чесън, лук и люта чушка.
  • 7. Когато омекнат добавете домати, риган и сол.
  • 8. Изсипете към тях сварената леща и оставете всичко да ври заедно до пълна готовност.
  • 9. Препържете тънки резени бекон на сух тиган докато станат на чипс.
  • 10. Сервирайте лещата с резени препържен бекон и изпечено хлебче отстрани.
  • 11. Можете да добавите и лъжица кисело мляко върху лещата по желание.