Вкусна рецепта, предоставена от мама Христина Карнъкова и Теодора Мустанова - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 400 г Червена леща
 - 1 глава Лук
 - 200 г Бекон
 - 6 скилидки Чесън
 - 1 стрък Целина
 - 300 г Домати от консерва
 - 1 с.л. Риган
 - 1-2 бр. Люти чушлета
 - 1 пакетче Суха мая
 - 1 ч.л. Захар
 
Начин на приготвяне
- 1. Сложете лещата във вода да се свари.
 - 2. За да направите пърленките замесете тесто като сложите в купа маята, разтворена в малко хладка вода с 1 ч.л. захар.
 - 3. Добавете брашното и малко топла вода, месете докато стане гладко хлебно тесто. Оставете да си почине и да захване маята.
 - 4. Разделете тестото на топки, разточете всяка топка на тънко кръгче, намажете грил тигана със зехтин и изпечете питките от двете страни.
 - 5. Готовите питки натъркайте с чесън, намажете ги със зехтин и поръсете с шарена сол.
 - 6. В тиган с олио запържете настъргани целина и морков. Добавете наситнени чесън, лук и люта чушка.
 - 7. Когато омекнат добавете домати, риган и сол.
 - 8. Изсипете към тях сварената леща и оставете всичко да ври заедно до пълна готовност.
 - 9. Препържете тънки резени бекон на сух тиган докато станат на чипс.
 - 10. Сервирайте лещата с резени препържен бекон и изпечено хлебче отстрани.
 - 11. Можете да добавите и лъжица кисело мляко върху лещата по желание.
 
                                







                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    

    