Щолените са традиционни десерти, които се хапват около Коледа. За да се радва небцето ви на вкусното и богато тесто с пудра захар и масло обаче, трябва да ги приготвите няколко дни преди самия празник. Съхранявайте сладкиша в памучна кърпа и кутия или плътно завит в алуминиево фолио.
Съставки
- 500 г Брашно
- 200 г Краве масло
- 1 пакетче Бакпулвер
- 130 г Захар
- 2 бр. Яйца
- 1 пакетче Ванилия
- 60 г Орехи
- 60 г Стафиди
- 60 г Фурми
- 50 г Лимонови кори
- 50 г Кора от портокал
- 100 г Крем сирене
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Сипете в тавичка.
- 2. Разбийте яйцата със захарта. Добавете крем сиренето и маслото и разбъркайте внимателно.
- 3. Овкусете с ванилията, корите, плодовете и ядките.
- 4. Сипете сместа при брашното. Замесете меко тесто. Разделете го на две равни части.
- 5. Разстелете ги с ръце, докато станат на кора. Не използвайте точилка. Сгънете тестото на две. Така направете и с двете парчета тесто.
- 6. Застелете тава с хартия за печене. Поставете двата щолена в нея.
- 7. Печете 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
- 8. Горещите щолени намажете с масло, като го оставите да се разтопи по кората. След като попие, напудрете обилно с пудра захар.
- 9. Увийте в памучна кърпа и съхранявайте на хладно и проветриво място.