Хрупкави сладки с цветно захарно тесто.

Съставки

  • 1 бр. Белтък
  • 225 г Краве масло
  • 100 г Пудра захар
  • 100 г Царевично нишесте
  • 230 г Брашно
  • 1 пакетче Ванилия
  • 10 г Желатин
  • 65 г Вода
  • 180 мл Глюкоза
  • 1 ч.л. Глицерин
  • 900 г Пудра захар
  • 1/2 ч.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Маслото се оставя да омекне преди да се използва. Нарязва се на кубчета и се поставя в дълбока купа.
  • 2. Добавя се захарта и се бърка, докато се получи кремообразна смес.
  • 3. Постепенно се добавят брашното, царевичното нишесте и ванилията. Когато стане по-твърдо, започва да се меси на ръка, докато стане меко тесто.
  • 4. Поставя се за 30 минути в хладилника, увито в домакинско фолио за свежо съхранение.
  • 5. Изважда се и се разточва на кора с дебелина 1 см върху набрашнена повърхност. С формичка се изрязват фигурки на птички.
  • 6. Пекат се 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изваждат се и се охлаждат.
  • 7. Желатинът се оставя да набъбне във водата, като се загрява, без да кипва, на водна баня.
  • 8. Добавят се глицеринът и глюкозата, като непрекъснато се бърка.
  • 9. Пудрата захар се пресява и се сипва в купа.
  • 10. Оставят се около 200 грама за доомесване. Към по-голямото количество на тънка струйка се добавя сиропа и се бърква с дървена лъжица. След като течността поеме захарта, започва да се меси, докато стане хомогенно и меко.
  • 11. Постепенно се добавя и останалото количество пудра захар.
  • 12. Тестото се разделя на толкова топки, колкото различни цветове има- жълто, синьо, бяло. Добавя се боята на прах и месенето продължава, докато цветът стане еднакъв.
  • 13. Когато тестото стигне желаната консистенция и цвят, дланите се намазняват със зехтина и месенето продължава още 5 минути. Тестото се прибира за около 30 минути в хладилника, увито в свежо домакинско фолио. Изважда се и се разточва на тънко. Със същата формичка на птички се изрязват фигурки и се залепват върху курабийките с белтък.
  • 14. С различните цветове от тестото могат да се направят допълнителни декорации - цветя, точки, капки. С течен шоколад, поставен във фуния с тънък накрайник, се рисуват дъгъчки за очите.