Бялото вино, което се слага в крем супата, придава на блюдото особен чар и обаяние.

Съставки

  • 1 бр. Праз
  • 1 щипка Черен пипер
  • 1 щипка Сол
  • 5 с.л. Бяло вино
  • 250 мл Сметана
  • 75 г Пушена сьомга
  • 500 г Картофи
  • 4 бр. Моркови

Начин на приготвяне

  • 1. Празът се нарязва на кръгчета.
  • 2. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Морковите - на колелца.
  • 3. Зеленчуците се слагат в 1 ½ л вода, похлупват се и се варят 40 минути.
  • 4. Супата се пюрира и се прибавя сметаната, като се отделят 4 супени лъжички от нея настрана.
  • 5. Филето от сьомга се нарязва на парченца.
  • 6. Супата се подправя с виното, солта и черния пипер.
  • 7. Във всяка порция се слага филе и се подправя с 1 с.л. сметана и майоран.