Тази крем супа е цветна, вкусна и полезна. Приготвя се от цвекло, сварено на пара. Ако искате по-наситен вкус обаче, изпечете цвеклото. Печеното цвекло има леко пушен вкус и прави по-силен контраст с ефирността на киселото мляко. 


Подправките, които най-добре се комбинират с цвеклото, са копър и черен пипер. Задължително поръсете със зехтин, за да направите супата още по-полезна и да я омекотите. 


 

 

Съставки

  • 350 г Червено цвекло
  • 2 кофички Кисело мляко
  • 2 с.л. Зехтин
  • 4 скилидки Чесън
  • 4 бр. Пъдпъдъчи яйца
  • 2 стръка Копър
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Цвеклото се обелва и се нарязва на едри парчета. Сварява се на пара. 
  • 2. Омекналото цвекло се пасира. Към пюрето се добавят яйцата, киселото мляко, чесъна и зехтина. Всичко се разбърква, докато стане гладко. 
  • 3. Гъстотата на супата може да регулирате като добавите от водата, в която е вряло цвеклото. 
  • 4. Супата се посипва със счукани орехи, ситно нарязан копър, черен пипер и сол.