Тази крем супа е цветна, вкусна и полезна. Приготвя се от цвекло, сварено на пара. Ако искате по-наситен вкус обаче, изпечете цвеклото. Печеното цвекло има леко пушен вкус и прави по-силен контраст с ефирността на киселото мляко.
Подправките, които най-добре се комбинират с цвеклото, са копър и черен пипер. Задължително поръсете със зехтин, за да направите супата още по-полезна и да я омекотите.
Съставки
- 350 г Червено цвекло
- 2 кофички Кисело мляко
- 2 с.л. Зехтин
- 4 скилидки Чесън
- 4 бр. Пъдпъдъчи яйца
- 2 стръка Копър
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Цвеклото се обелва и се нарязва на едри парчета. Сварява се на пара.
- 2. Омекналото цвекло се пасира. Към пюрето се добавят яйцата, киселото мляко, чесъна и зехтина. Всичко се разбърква, докато стане гладко.
- 3. Гъстотата на супата може да регулирате като добавите от водата, в която е вряло цвеклото.
- 4. Супата се посипва със счукани орехи, ситно нарязан копър, черен пипер и сол.