Тиквата е едно от богатствата на есента, с които можем да сготвим много и различни ястия. Тази рецепта е изключително подходяща за по-хладните дни, когато тялото ни има нужда от топлина. Подправките, с които се овкусява ястието, са леко пикантни и сгряващи. 

 

Гарнирайте супата с чеснови крутони и белени тиквени семки. 

Съставки

  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Куркума
  • 1 стрък Мащерка
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1/2 ч.л. Кимион
  • 4 скилидки Чесън
  • 250 мл Прясно мляко
  • 250 мл Бульон
  • 1 бр. Домат
  • 2 бр. Моркови
  • 500 г Тиква
  • 5 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете тиквата и я почистете от семките и вътрешността. Нарежете я на кубчета. Същото направете и с морковите. 
  • 2. В дълбока тенджерка се сипват 3 с.л. зехтин. Слагат се тиквата, морковите, скилидките чесън и джинджифилът и се задушават за 2-3 минути. Леко се разбърква от време на време.
  • 3. Добавят се и листенцата от прясна мащерка и куркумата. Налива се бульонът. Зеленчуците трябва да са добре покрити от течността. Ако е необходима още течност, добавете вода. Оставете да ври на тих огън 15 минути. 
  • 4. Към готовата супа се сипва прясното мляко и всичко се пасира. Овкусява се със сол, черен пипер и кимион.