Тиквата е едно от богатствата на есента, с които можем да сготвим много и различни ястия. Тази рецепта е изключително подходяща за по-хладните дни, когато тялото ни има нужда от топлина. Подправките, с които се овкусява ястието, са леко пикантни и сгряващи.
Гарнирайте супата с чеснови крутони и белени тиквени семки.
Съставки
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Куркума
- 1 стрък Мащерка
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1/2 ч.л. Кимион
- 4 скилидки Чесън
- 250 мл Прясно мляко
- 250 мл Бульон
- 1 бр. Домат
- 2 бр. Моркови
- 500 г Тиква
- 5 с.л. Зехтин
Начин на приготвяне
- 1. Обелете тиквата и я почистете от семките и вътрешността. Нарежете я на кубчета. Същото направете и с морковите.
- 2. В дълбока тенджерка се сипват 3 с.л. зехтин. Слагат се тиквата, морковите, скилидките чесън и джинджифилът и се задушават за 2-3 минути. Леко се разбърква от време на време.
- 3. Добавят се и листенцата от прясна мащерка и куркумата. Налива се бульонът. Зеленчуците трябва да са добре покрити от течността. Ако е необходима още течност, добавете вода. Оставете да ври на тих огън 15 минути.
- 4. Към готовата супа се сипва прясното мляко и всичко се пасира. Овкусява се със сол, черен пипер и кимион.