Лека и нежна, тази превъзходна супа ще дари на сетивата ви съвършеното кулинарно удоволствие. Освен че крие несметно количество от витамини и много други полезни хранителни вещества, червеното цвекло оказва на организма антиоксидантно и прочистващо въздействие.

Съставки

  • 1 щипка Сол
  • 1 с.л. Мащерка
  • 900 мл Зеленчуков бульон
  • 24 г Краве масло
  • 1 връзка Лук
  • 300 г Картофи
  • 450 г Червено цвекло
  • 1 щипка Черен пипер
  • 4 с.л. Квасена сметана
  • 1 с.л. Винен оцет
  • 1 коренче Джинджифил

Начин на приготвяне

  • 1. Кромидът се нарязва на дребно, картофите – на кубчета, а цвеклото – на тънки жулиени.
  • 2. Маслото се загрява, а лукът се запържва за 4-5 минути. Добавя се горещият бульон, зеленчуците, мащерката, солта и черният пипер.
  • 3. Оставя се да вари около 20 минути или докато зеленчуците омекнат. Част от бульона се отделя, супата се пасира, като се добавя по малко от отделената течност до достигане на желаната гъстота.
  • 4. Прибавя се оцетът и супата се сервира гореща, гарнирана със сметана, предварително подправена с настърган джинджифил на вкус.