Есента е време, в което тиквата царува на трапезата. Варена, печена, за гарнитура към основно ястие или в крем супа, като десерт с мед и орехи или в сложна кулинарна комбинация - тя е с превъзходен вкус и кадифена, гладка текстура.
В тази рецепта съчетаваме варанета и подскадена с кленов сироп тиква (може да замените и с мед) с нещо изкусително.
За шоколадовата част се използва сладко от мляко или дулце де лече. Сладкото от мляко се прави от високомаслено прясно мляко, захар и сода бикарбонат. Цветът му е светлокафяв, много мек и приятен. Като вкус е кадифено и благо. Продава се като готов продукт в магазините или може да си направите, като дълго време варите прясно мляко (2 литра), със захар (500 г), ванилия и сода. От варенето млякото се сгъстява и се карамелизира.
По вкус и вид това сладко прилича на дулсе де лече. Този продукт също може да откриете готов в магазините или да си направите сами, като дълго време варите подсладено кондензирано мляко. Целта е бялата течност да се превърне в светлокафяв крем.
Независимо от това кой вариант изберете, кремът от пасирана тиква ще се комбинира добре. Подреден на пластове в стъклено бурканче, този десерт е красив в контрастиращите си цветове, и много вкусен.
Съставки
- 8 с.л. Кафява захар
- 6 с.л. Кленов сироп
- 400 г Тиква
- 12 с.л. Сладко от мляко
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете тиквата и я обелете. Сложете парчетата в тенджера под налягане и сипете малко вода на дъното. Сложете на котлона на максимална температура, докато тенджерата започне да свири. Отворете вентила на капака и намалете температурата. Оставете да поври 10 минути.
- 2. Извадете тиквата и я намачкайте с вилица. Постепенно добавете кленовия сироп и разбъркайте. Ако не ви е достатъчно сладко, подсладете допълнително.
- 3. Сипете 4 с.л. част от пасираната тиква в бурканче. Върху тях сипете 3 с. л. сладко от мляко. Повторете редовете, докато напълните буркана. Трябва да се завърши с тиква. Получава се хубав цветови контраст между оранжевото и кафявото.
- 4. Върху най-горния слой тиква посипете 2 с.л. кафява захар. Карамелизирайте с горелка, за да се получи хрупкава коричка.
- 5. Когато хапвате, използвайте дълга лъжица, с която да може да стигнете до всички слоеве от крема. Така ще усетите богатия му вкус най-добре.