Ако великденските козунаци не са вашият любим сладкиш, ви предлагаме също толкова пухкава и вкусна алтернатива - кифлички. Това нежно, кулинарно изкушение ще направи денят ви истински празник.
Съставки
- 150 г Краве масло
- 1 кубче Мая
- 350 г Захар
- 500 мл Прясно мляко
- 6 бр. Яйца
- 1-2 бр. Лимон
Начин на приготвяне
- 1. Едно от яйцата се разбърква заедно с лъжица захар, маята и чаша мляко. Добавя се брашно, докато се получи гъста каша.
- 2. Оставя се да почине, докато утрои обема си.
- 3. В останалото прясно мляко се добавя захарта и се затопля на котлона, докато тя се стопи.
- 4. След като изстине, се смесват подсладеното мляко с яйцата, мазнината и лимонената кора.
- 5. Полученото тесто се оставя да почине за около час, завито с кърпа. Разделя се на няколко части, всяка от които се разточва на кора с дебелина 4-5 мм. Разрязва се на 12 части (триъгълници).
- 6. Парчетата се намазват с мармалад или сладко и се завиват на кифлички. Отгоре се намазват с разбито яйце. По желание върху яйчения слой него може да се посипе кристална захар.
- 7. Пекат се във фурна, загрята на 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса без вентилатор за около 15-20 минути.