За тази рецепта с са ви нужни две парчета с по 6 ребра. Когато свържете двата полукръга, се образува форма, приличаща на корона. Това е особено лесен начин да превърнете традиционно приготвяното около Великден и Гергьовден агнешко в истинско атрактивно пиршество в чиния.
Гарнитурата на ястието включва кускус и различни подправки, продукти особено характерни за арабската кухня. Ако предпочитате по-пикантните и екзотични вкусове, може да използвате къри, мента, шафран и/или кориандър.
Съставки
- 1 ч.л. Сол
- 1/2 бр. Лимонов сок
- 100 г Сирене Фета
- 1,5 ч.ч. Кускус
- 1/2 ч.ч. Бяло вино
- 4 ч.ч. Бейби спанак
- 1 бр. Домат
- 1 шепа Артишок
- 2 с.л. Зехтин
- 4 скилидки Чесън
- 1 глава Кромид лук
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 с.л. Сол
- 1 с.л. Зехтин
- 1,5 с.л. Розмарин
- 6 скилидки Чесън
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 12 бр. Агнешки ребра
Начин на приготвяне
- 1. Направете прорези между всеки две ребра на дълбочина около 2 см между костите. Огънете ребърцата в полукръг и завържете последните от всеки ред с канап. Завържете една нишка и по средата и в основата, през всички ребра. Формата на огънатите ребърца трябва да изглежда като корона. Поставете короната във форма за кекс.
- 2. В малка купа смесете розмарина със ситно нарязаните 6 скилидки чесън, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Изсипете върху ребрата и размажете отвътре и отвън с помощта на четка или с пръсти.
- 3. Печете за 30 минути във фурна, заграта на 200 градуса C. Най-добрият начин е да проверите температурата на месото. Когато стигне 135 градуса, имате чудесни средно изпечени ребърца.
- 4. За пълнежа загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. Добавете лука и чесъна и сотирайте за 3 минути. Добавете сърцевината на доматите и артишока и гответе, докато зеленчуците омекнат. Последно сложете и спанака. Нужни са му само няколко минути.
- 5. Налейте виното и разбъркайте.
- 6. Сипете сварения кускус и фетата. Подправете всичко със сол и черен пипер. Овкусете със зехтин и лимонов сок. Дръжте в тигана, за да останете топло.
- 7. Сложете агнешките ребърца в голяма чиния. Сипете пълнежа във вътрешността на короната. За всяка порция се слагат по 3 ребърца и част от пълнежа.