Днес е Бъдни вечер, а закъде на празника без сармички? За да впечатлите близките си на трапезата тази година, изберете вкусната рецепта за коледни сармички със сушени сливи на Константин Караджов от bTV!
Продукти (за около 15 сърми):
1 голяма зелка (кисело зеле)
1-2 стръка праз лук
15 сушени сливи без костилки
1½ чаша ориз
1 равна ч. л. черен пипер
1 равна ч. л. чубрица
1 с. л. сладък червен пипер
олио
Приготвяне:
Ситно нарязаният праз се запържва в олио, за да омекне хубаво. Добавяме ориза и слагаме една кафена чаша вода. Добавяме подправките и сваляме от тигана, щом омекне.
Завиваме по около 1 супена лъжица от получената смес в зелевия лист и добавяме по една слива във всяка.
На дъното на тенджерата разстиламе зелеви листа, които да покрият хубаво дъното, нареждаме сармите плътно отгоре, след което захлупваме с 1-2 зелеви листа и една чиния. Добавяме топла вода, колкото да покрие сармите и готвим на слаб котлон – щом водата тръгне да кипи, намаляваме степента.
Варим, докато омекне зелето, което ориентировъчно е около час и половина. Сервираме на Бъдни Вечер!