Delicious Christmas - вкусната поредица на bistro.bg с авторски ястия за Коледа и Нова година, продължава с нещо нежно, сладко и топящо се в устата.
Няма спор, че Коледа е време за много канелени сладки, меденки с глазура, джинджифилови човечета и кандирани портокалови корички. От лъжиците капе разтопен шоколад, а във въдуха се носи аромат на препечена захар.
Масленките "Повит младенец" съчетават духа и вкуса на Коледа. Формата им е изключително интересна - леко преплетени фини линии, като крайният резултат наподобява повито бебе, също като младенеца, спящ в яслите. Препоръчваме да се използва цветен локум, за да контрастира със светлото тесто.
Ако имате въпроси относно приготвянето - задайте ги в коментарите.
Ще се раздваме да споделите своето мнение, когато ги приготвите.
Съставки
- 150 г Пудра захар
- 1 кутии Локум
- 400 г Брашно
- 20 г Прясна мая
- 2 ч.ч. Свинска мас
- 1 бр. Яйце
- 1 ч.ч. Прясно мляко
- 1 пакетче Ванилия
Начин на приготвяне
- 1. Леко затоплете прясното мляко. В него разтворете маята. Размийте с пръсти, като леко я стискате.
- 2. Пресейте брашното и оформете кладенче. В него чукнете яйцето. Добавете маста и млякото с маята. Замесете меко тесто.
- 3. Разделете го на две еднакви големи топки. Докато точите и изрязвате от едната, може да приберете другата две в хладилника, за да не превтаса. Разделете голямата топка на по-малки, с големината на топка за голф. Разточете на кора с дебелина около 1 см.
- 4. Разрежете кръга на 4 парчета. Върху всяко от тях направете по 4 прореза, които се срещат под прав ъгъл като на снимката.
- 5. Разделете едно парче локум на две и го направете на дълъг фитил между дланите си. Поставете го в средата. Завийте двата края на тестото един върху друг, точно както се повива бебе в пелена. Изрежете излишното от долния край с нож, за да се изравни.
- 6. Подредете сладките в тава, върху хартия за печене. Печете 12 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.
- 7. Смесете пудрата захар с ванилията и разбъркайте добре. След като сладките леко се охладят, ги поръсете обилно.