Вкусна рецепта, предоставена от мама Ангелина и Ива Димитрови - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 3 с.л. Зехтин
- 2 с.л. Сусам
- 2 с.л. Маково семе
- 1/2 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
- 1 ч.ч. Брашно
- 20 мл Ром
- 1 бр. Лайм
- 1/2 бр. Ананас
- 1-2 бр. Зелена ябълка
- 50 г Майонеза
- 300 г Скариди
- 1 ч.л. Сол
- 1/2 ч.ч. Вода
Начин на приготвяне
- 1. Скаридите запържете в тиган с малко зехтин. Когато порозовеят добавете рома и малко сол.
- 2. Оставете по 2-3 цели на човек и ги мариновайте в сок от лайм, ром и сол.
- 3. Добавете в купата наситнен ананас, ябълка на кубчета, селъри, настъргана кора и сок от лайм.
- 4. Добавете майонезата в купата и овкусете със сол и черен пипер.
- 5. Хубаво разбъркайте салатата.
- 6. Сервирайте коктейла във високи чаши, като най-отгоре сложите по 2-3 мариновани цели скариди.
- 7. За да направите крекерите смесете всички продукти в купа и месете, докато се получи гладко тесто.
- 8. Разделете го на 4 топки и ги разточете много тънко. Нарежете ги с помощта на остър нож в каквито форми желаете. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
- 9. Намажете крекерите с малко зехтин и ги поръсете със сол.
- 10. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути или до златисто кафяво.