Вкусна рецепта, предоставена от мама Ангелина и Ива Димитрови - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 3 с.л. Зехтин
  • 2 с.л. Сусам
  • 2 с.л. Маково семе
  • 1/2 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч. Брашно
  • 20 мл Ром
  • 1 бр. Лайм
  • 1/2 бр. Ананас
  • 1-2 бр. Зелена ябълка
  • 50 г Майонеза
  • 300 г Скариди
  • 1 ч.л. Сол
  • 1/2 ч.ч. Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Скаридите запържете в тиган с малко зехтин. Когато порозовеят добавете рома и малко сол. 
  • 2. Оставете по 2-3 цели на човек и ги мариновайте в сок от лайм, ром и сол.
  • 3. Добавете в купата наситнен ананас, ябълка на кубчета, селъри, настъргана кора и сок от лайм. 
  • 4. Добавете майонезата в купата и овкусете със сол и черен пипер. 
  • 5. Хубаво разбъркайте салатата.
  • 6. Сервирайте коктейла във високи чаши, като най-отгоре сложите по 2-3 мариновани цели скариди.
  • 7. За да направите крекерите смесете всички продукти в купа и месете, докато се получи гладко тесто.
  • 8. Разделете го на 4 топки и ги разточете много тънко. Нарежете ги с помощта на остър нож в каквито форми желаете. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
  • 9. Намажете крекерите с малко зехтин и ги поръсете със сол.
  • 10. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути или до златисто кафяво.