Казват, че първата палачинки никога не се получава. Това не е съвсем така. Причината първата палачинка да не стане съвършена обикновено е в не добре загретия тиган. Често нямаме търпение да опитаме вкусната закуска и бързайки, сами правим така, че нещата да не се получат добре още от първия черпак. Друга причина е гъстотата на тестото. Ако нямаме опитно око или точна рецепта, трябва да излеем първия черпак и едва тогава да разберем дали сместа е в точната консистенция. Ако сместа е твърде рядка, палачинката може да залепне и да се разкъса, когато я обръщаме. Ако е твърде гъста, няма да се разлее равномерно по целия тиган или палачинката ще стане дебела и недопечена. 

Перфектната палачинка е тънка, еластична, с равномерен цвят, с крайчета, които не са изсъхнали и не се ронят, леко топла.


В тази класическа рецепта за палачинки ви предлагаме и малко разнообразие - да добавите цвят. Най-лесният начин е да го направите със сладкарски бои, но ние ви предлагаме нещо по-естествено и природно - с плодове и листа. 

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Сол
  • 1 ч.ч. Вода
  • 2 с.л. Краве масло
  • 1 ч.л. Захар
  • 3 бр. Яйца
  • 2 ч.ч. Прясно мляко
  • 2 ч.ч. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Разбиете яйцата с миксер на висока скорост. Добавете захарта и солта.
  • 2. Сипете млякото и водата. Лъжица по лъжица добавете и брашното. Разбивайте на ниска скорост или бъркайте с бъркалка, за да не останат бучки. 
  • 3. За да направите цветни палачинки, разделете сместа на толкова равни части, колкото цвята искате да имате. За зелените към тестото добавете няколко пасирани листа спанак.За розови сипете сок от цвекло или 1-2 с. л. настъргано цвекло.За лилави - сок от боровинки или пасирани плодове.За жълти - 1 ч. л. шафран.
  • 4. Добре е да приготвите палачинките в специален плосък и плитък тиган с незалепващо покритие. В него се обръщат и изваждат най-лесно. Пуснете малко масло в него и оставете на котлона да се разтопи и тиганът да се загрее максимално.
  • 5. Изсипвайте по 1 черпак от сместа. След като се изпече от едната страна, обърнете и печете от другата.
  • 6. Готовите палачинки намажете с масло още докато са топли. така се запазват по-еластични и стават по-ароматни.