Клафутито, тарт татенът или еклерите са едни от най-известните френски десерти, които идват от регион Лимузен.Произходът на думата clafoutis все още е обект на етимологичен спор. Според някои хора думата първоначално произлиза от думата "клафир" или "клауфир", което означава "гарнитура" или "пълнене". Според други източници произходът е от латинския израз clavum fingere, който означава "да засадиш нокът" и се отнася за черешите, които буквално са като "засадени" в тестото.

Традиционно клафути е торта, приготвена с тъмни череши. С течение на времето са се появили няколко версии, а и се използват различни плодове. Важно е обаче плодът, който се използва, да е твърд и да не отделя много сок. 









  




Съставки

  • 300 г Череши
  • 3 бр. Яйца
  • 60 г Брашно
  • 1/2 ч.л. Сода за хляб
  • 60 г Захар
  • 300 мл Прясно мляко
  • 1 ч.л. Ванилов екстракт
  • 1 с.л. Захар
  • 1/2 ч.л. Краве масло
  • 50 г Пудра захар
  • 1 щипка Морска сол

Начин на приготвяне

  • 1. Загрейте фурната до 180ºC.
  • 2. Смесете всички съставки за тестото с щипка морска сол в миксер или кухненски робот, докато стане гладко тесто. 
  • 3. Оставете го да почине за 20 минути.
  • 4. Намажете кръгла тавичка (диаметър 25 см) с разтопено масло. 
  • 5. Сипете черешите (някои ги добавят и с костилките) в тавичката и ги сложете във фурната за 5 минути. Така плодовете започват да омекват. 
  • 6. Извадете от фурната и изсипете тестото, докато черешите се покрият. Върнете във фурната и печете 35 минути или докато стане пухкаво и златисто.
  • 7. Готовото черешово клафути поръсете с пудра захар,когато се охлади.