Клафутито, тарт татенът или еклерите са едни от най-известните френски десерти, които идват от регион Лимузен.Произходът на думата clafoutis все още е обект на етимологичен спор. Според някои хора думата първоначално произлиза от думата "клафир" или "клауфир", което означава "гарнитура" или "пълнене". Според други източници произходът е от латинския израз clavum fingere, който означава "да засадиш нокът" и се отнася за черешите, които буквално са като "засадени" в тестото.
Традиционно клафути е торта, приготвена с тъмни череши. С течение на времето са се появили няколко версии, а и се използват различни плодове. Важно е обаче плодът, който се използва, да е твърд и да не отделя много сок.
Съставки
- 300 г Череши
- 3 бр. Яйца
- 60 г Брашно
- 1/2 ч.л. Сода за хляб
- 60 г Захар
- 300 мл Прясно мляко
- 1 ч.л. Ванилов екстракт
- 1 с.л. Захар
- 1/2 ч.л. Краве масло
- 50 г Пудра захар
- 1 щипка Морска сол
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте фурната до 180ºC.
- 2. Смесете всички съставки за тестото с щипка морска сол в миксер или кухненски робот, докато стане гладко тесто.
- 3. Оставете го да почине за 20 минути.
- 4. Намажете кръгла тавичка (диаметър 25 см) с разтопено масло.
- 5. Сипете черешите (някои ги добавят и с костилките) в тавичката и ги сложете във фурната за 5 минути. Така плодовете започват да омекват.
- 6. Извадете от фурната и изсипете тестото, докато черешите се покрият. Върнете във фурната и печете 35 минути или докато стане пухкаво и златисто.
- 7. Готовото черешово клафути поръсете с пудра захар,когато се охлади.