Опитвали ли сте киш? Този солен пай е сред най-вкусните начини да комбинирате зеленчуци, сирена и яйца, и е подходящ за късна закуска, обяд или вечеря. Кишът със спанак и фета е класика, а в тази рецепта дори сме заменили бялото брашно с пълнозърнесто.

Съставки

  • 1 щипка Сол
  • 3/4 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
  • 60 г Краве масло
  • 1 ч.л. Индийско орехче
  • 4 ч.ч. Листа от спанак
  • 1 с.л. Краве масло
  • 1/2 ч.ч. Течна готварска сметана
  • 2 бр. Яйца
  • 100 г Краве сирене
  • 1-2 щипки Сол
  • 1-2 щипки Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. В голяма купа се слага брашното, добавят се солта и индийското орехче. Маслото се втрива с пръсти, докато се получат трохички.
  • 2. Бавно се сипва малко студена вода и се омесва плътно тесто. С полученото тесто се застилат дъното и стените на тавичка за пай.
  • 3. Фурната се включва на 200 градуса. За да се направи плънката, листата спанак се пускат в гореща вода за 2 минути. Изваждат се и се отцеждат.
  • 4. В тиган на среден огън се стопява маслото, добавят се листата спанак, солта и черният пипер. Разбъркват се добре. Сместа се отстранява от огъня.
  • 5. Вътре се натрошава сиренето. Кората за киша се поставя във фурната за 10 мин.
  • 6. За да не се надуе кишът, тестото се застила с хартия и се изсипва достатъчно сух боб, така че дъното на формичката да се покрие.
  • 7. След като кората се извади, а бобът и хартията се отстранят, е ред на плънката.
  • 8. Изсипва се сместа и се връща във фурната за още 10 мин.
  • 9. Кишът се изчаква да се охлади и се разрязва на 6 равни триъгълника.