Опитвали ли сте киш? Този солен пай е сред най-вкусните начини да комбинирате зеленчуци, сирена и яйца, и е подходящ за късна закуска, обяд или вечеря. Кишът със спанак и фета е класика, а в тази рецепта дори сме заменили бялото брашно с пълнозърнесто.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 3/4 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
- 60 г Краве масло
- 1 ч.л. Индийско орехче
- 4 ч.ч. Листа от спанак
- 1 с.л. Краве масло
- 1/2 ч.ч. Течна готварска сметана
- 2 бр. Яйца
- 100 г Краве сирене
- 1-2 щипки Сол
- 1-2 щипки Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. В голяма купа се слага брашното, добавят се солта и индийското орехче. Маслото се втрива с пръсти, докато се получат трохички.
- 2. Бавно се сипва малко студена вода и се омесва плътно тесто. С полученото тесто се застилат дъното и стените на тавичка за пай.
- 3. Фурната се включва на 200 градуса. За да се направи плънката, листата спанак се пускат в гореща вода за 2 минути. Изваждат се и се отцеждат.
- 4. В тиган на среден огън се стопява маслото, добавят се листата спанак, солта и черният пипер. Разбъркват се добре. Сместа се отстранява от огъня.
- 5. Вътре се натрошава сиренето. Кората за киша се поставя във фурната за 10 мин.
- 6. За да не се надуе кишът, тестото се застила с хартия и се изсипва достатъчно сух боб, така че дъното на формичката да се покрие.
- 7. След като кората се извади, а бобът и хартията се отстранят, е ред на плънката.
- 8. Изсипва се сместа и се връща във фурната за още 10 мин.
- 9. Кишът се изчаква да се охлади и се разрязва на 6 равни триъгълника.