Гъбите пачи крак са особено вкусни и имат специфичен аромат. Имат вдлъбната в средата шапка, която често прилича на фуния. Ароматът й е характерен - плодов и наситен, често го сравняват с кайсия.
Пачият крак най-често се приготвя задушен с масло, на супа, като гарнитура за пилешки хапки със сметана или за телешки пържоли. В тази рецепта ви ги предлагаме в пълнежа на киш с маслено тесто. Може да го изпечете в кръгла или в правоъгълна форма. Гъбите са акцентът в пълнежа, който го правят ароматен и особено подходящ за есента.
За тестото са необходими:
200 г брашно
125 масло
1 яйце
щипка сол
Съставки
- 100 г Крем сирене
- 200 г Квасена сметана
- 1 глава Лук
- 1 шепа Спанак
- 1/2 ч.л. Куркума
- 500 г Гъби
- 1 с.л. Нишесте
- 3 с.л. Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. Замесете меко тесто от изброените продукти. Завийте го с домакинско фолио и го поставете в хладилника.
- 2. Лукът и гъбите се задушават в масло, след което се посоляват.
- 3. Заквасената сметана се разбърква с куркумата и се добавя към гъбите. Оставете да се задуши за 5 минути.
- 4. Добавете мекото сирене.
- 5. Нишестето смесете с прясното мляко, докато стане еднородна смес, и сипете към пълнежа. Разбъркайте.
- 6. Добавете спанака.
- 7. Извадете тестото и го размесете. Разстелете го във форма за печене, предварително намазана с масло. Надупчете дъното му с вилица. Печете за 10 минути на температура 180 градуса. След това изсипете пълнежа и оставете да се пече още 15 минути.