Коктейлите на винена основа Кир са много популярни във Франция. Кръстени са на френския духовник, герои от френската съпротива по време на Втората Световна война и кмет на Дижон (1945-1968) Феликс Кир. Той комбинира традиционното за Бургундия бяло вино Алиготе с мекия и ароматен ликьор от касис, който също е традиционен за региона. Кир е традиционна напитка във Франция и много популярен по време на дълги неделни обедни събирания със семейство и приятели. Празничната му версия се приготвя с Шампанско и носи името Кир Ройал.

Съставки

  • 100 мл Шампанско
  • 10 мл Ликьор касис

Начин на приготвяне

  • 1. Ликьорът от касис се налива в чаша за шампанско.
  • 2. Долива се с ледено студено шампанско.
  • 3. Гарнира се със спирала от портокалова кора.