Коктейлите на винена основа Кир са много популярни във Франция. Кръстени са на френския духовник, герои от френската съпротива по време на Втората Световна война и кмет на Дижон (1945-1968) Феликс Кир. Той комбинира традиционното за Бургундия бяло вино Алиготе с мекия и ароматен ликьор от касис, който също е традиционен за региона. Кир е традиционна напитка във Франция и много популярен по време на дълги неделни обедни събирания със семейство и приятели. Празничната му версия се приготвя с Шампанско и носи името Кир Ройал.
Съставки
- 100 мл Шампанско
- 10 мл Ликьор касис
Начин на приготвяне
- 1. Ликьорът от касис се налива в чаша за шампанско.
- 2. Долива се с ледено студено шампанско.
- 3. Гарнира се със спирала от портокалова кора.