Тези кестени със сметана и ементал са едно от вкусните изкушения, които се продават на много места в Париж през есента. Всъщност не е никак трудно да си ги направим вкъщи. 

Обикновеният конски кестен и неговите разновидности, разпространени в парковете, не са ядливи. За готвене са само ядливите видове. В тази рецепта трябва да използвате обелени кестени. Затова предварително направете малък кръстовиден разрез в долната част на ядката и пуснете в кипяща вода за 5 минути. Кората се забелва и след като се охладят, може лесно да я дръпнете и премахнете. Така ще имате готови, вкусни и обелени кестени. 

Съставки

  • 2 с.л. Сирене Ементал
  • 1 ч.л. Къри
  • 1 ч.л. Розмарин
  • 1 ч.л. Суха мащерка
  • 3 скилидки Чесън
  • 300 г Сметана
  • 600 г Кестени
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 2 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Включете фурната на 220˚С градуса.
  • 2. Сипете зехтина в дълбока тенджера и сложете да се загрее. Добавете кестените, чесъна, мащерката, кърито, розмарина и солта и запържете за 10 минути. 
  • 3. Намажете с масло правоъгълна тавичка за печене. Изсипете кестените в нея. Залейте ги със сметаната и подправете с пипер. Запечете във фурната за 15 минути. 
  • 4. Топлите кестени поръсете със сиренето ементал и върнете в изключената, но все още топла фурна, за 3 минути.