Тези кестени със сметана и ементал са едно от вкусните изкушения, които се продават на много места в Париж през есента. Всъщност не е никак трудно да си ги направим вкъщи.
Обикновеният конски кестен и неговите разновидности, разпространени в парковете, не са ядливи. За готвене са само ядливите видове. В тази рецепта трябва да използвате обелени кестени. Затова предварително направете малък кръстовиден разрез в долната част на ядката и пуснете в кипяща вода за 5 минути. Кората се забелва и след като се охладят, може лесно да я дръпнете и премахнете. Така ще имате готови, вкусни и обелени кестени.
Съставки
- 2 с.л. Сирене Ементал
- 1 ч.л. Къри
- 1 ч.л. Розмарин
- 1 ч.л. Суха мащерка
- 3 скилидки Чесън
- 300 г Сметана
- 600 г Кестени
- 1/2 ч.л. Сол
- 2 с.л. Зехтин
Начин на приготвяне
- 1. Включете фурната на 220˚С градуса.
- 2. Сипете зехтина в дълбока тенджера и сложете да се загрее. Добавете кестените, чесъна, мащерката, кърито, розмарина и солта и запържете за 10 минути.
- 3. Намажете с масло правоъгълна тавичка за печене. Изсипете кестените в нея. Залейте ги със сметаната и подправете с пипер. Запечете във фурната за 15 минути.
- 4. Топлите кестени поръсете със сиренето ементал и върнете в изключената, но все още топла фурна, за 3 минути.