Този кекс е един от най-пухкавите и вкусни десерти, които и тялото, и душата могат да си пожелаят. По възможност изберете едри, домашни яйца. така ще сте сигурни, че жълтъците ще са достатъчно жълти, за да констрастират цветово двете смеси. 

 

Жълтъците и белтъците се разбиват отделно. Отнема около 10 минути, за да стане хомогенна гладка смес с двоен обем. 

Съставки

  • 10 бр. Яйца
  • 1,5 ч.ч. Захар
  • 1,5 ч.ч. Брашно
  • 1 к.ч. Олио
  • 2 ч.ч. Какао
  • 3 с.л. Пудра захар

Начин на приготвяне

  • 1. Разделете белтъците от жълтъците на 6 яйца. Към белтъците добавете 1/2 ч.ч. захар и разбийте, докато стане на сняг. 
  • 2. Към сместа с белтъците постепенно добавете 4 с.л. брашно. 
  • 3. В отделна купа разбийте жълтъците и останалите 4 цели яйца, заедно с 1 ч.ч. захар. Когато удвои обема си, добавете 1 ч.ч. брашно и отново разбийте за 20 секунди, докато стане хомогенно. 
  • 4. Намажете дъното и стените на форма за печене с олио. Изсипете първо част от сместа с жълтъците. Отгоре поръсете с какао. 

     

  • 5. Върху какаото сложете бялата смес и разпределете добре, така че да покрие навсякъде. Върху бялата смес отново поръсете с какао. 
  • 6. Накрая изсипете и останалата жълта смес. 
  • 7. Пеете 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
  • 8. След като извадите кекса от формата, го оставете да се охлади. Поръсете с пудра захар, през цедка.