Този кекс е един от най-пухкавите и вкусни десерти, които и тялото, и душата могат да си пожелаят. По възможност изберете едри, домашни яйца. така ще сте сигурни, че жълтъците ще са достатъчно жълти, за да констрастират цветово двете смеси.
Жълтъците и белтъците се разбиват отделно. Отнема около 10 минути, за да стане хомогенна гладка смес с двоен обем.
Съставки
- 10 бр. Яйца
- 1,5 ч.ч. Захар
- 1,5 ч.ч. Брашно
- 1 к.ч. Олио
- 2 ч.ч. Какао
- 3 с.л. Пудра захар
Начин на приготвяне
- 1. Разделете белтъците от жълтъците на 6 яйца. Към белтъците добавете 1/2 ч.ч. захар и разбийте, докато стане на сняг.
- 2. Към сместа с белтъците постепенно добавете 4 с.л. брашно.
- 3. В отделна купа разбийте жълтъците и останалите 4 цели яйца, заедно с 1 ч.ч. захар. Когато удвои обема си, добавете 1 ч.ч. брашно и отново разбийте за 20 секунди, докато стане хомогенно.
- 4. Намажете дъното и стените на форма за печене с олио. Изсипете първо част от сместа с жълтъците. Отгоре поръсете с какао.
- 5. Върху какаото сложете бялата смес и разпределете добре, така че да покрие навсякъде. Върху бялата смес отново поръсете с какао.
- 6. Накрая изсипете и останалата жълта смес.
- 7. Пеете 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 8. След като извадите кекса от формата, го оставете да се охлади. Поръсете с пудра захар, през цедка.