В някои рецепти яйцата присъстват в ролята на слепващи агенти, за да помогнат на сухите съставки да се държат заедно. В други - служат като набухвател или за да придадат влажност и сочност на тестото. В други се използват просто за вкус и по-фина текстура.

 

Обемът на сладкишите и баниците често зависи от това колко на брой яйца се използват за приготвянето. Но този сладкиш се получава дори без едно яйце!

 

Съставки

  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 1 ч.ч. Захар
  • 1 кутия Локум

Начин на приготвяне

  • 1. Содата се смесва с киселото мляко. Останалите продукти се смесват отделно и след това се добавят към млякото. 
  • 2. Всичко се обърква до получаването на хомогенна смес. 
  • 3. Тестото се изсипва в предварително намазнена форма за кекс. 
  • 4. Отгоре се подреждат парчета локум, като едно квадратче се дели на 4.