Картофените усмивки са предястие и основно, което обичат малки и големи. Много хора познават големите пакети със замразени картофени лица, които се продават в магазините. Само че ние ви предлагаме да си ги направите сами. Изобщо не е трудно, а и само така със сигурност ще знаете какво точно съдържа храната, която слагате в стомаха си.
Съставки
- 1 ч.л. Сол
- 3 с.л. Брашно
- 400 г Картофи
- 1 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Надупчете леко картофите, залейте ги с водата и ги сложете да се варят на котлона. Когато са готови, ги оставете малко да се охладят и ги обелете. Към картофите добавете щипка сол и брашното. Размачкайте ги с вилица, докато станат на пюре.
- 2. Застелете плота с хартия за печене. Изсипете картофеното пюре и го разстелете с вилицата. Отгоре сложете още един слой хартия и загладете с ръце, докато се получи нещо като тънък блат. Махнете горния слой хартия.
- 3. С чаша или кръгла формичка за сладки изрежете кръгчета от картофения блат. Използвайте сламка, за да направите отвори за очите. С лъжица направете усмивките на личицата.
- 4. Поставете картофените човечета в тава и я сложете за 30 минути във фризера, за да се охладят и стегнат.
- 5. Пържете усмивките на маслена баня в дълбок тиган. Олиото трябва да е добре сгорещено преди да ги сложите. Извадете и отцедете върху салфетка или кухненска хартия.
- 6. Хапвайте картофените усмивки, като ги потапяте в домашен кетчуп.