Макаронено и карфиолено... покрито с изкусителна златиста коричка. Това апетитно произведение на кулинарното изкуство спокойно можем да наредим сред шедьоврите на печените блюда.

Съставки

  • 100 г Сирене
  • 200 мл Прясно мляко
  • 300 мл Зеленчуков бульон
  • 30 г Брашно
  • 25 г Краве масло
  • 1 глава Лук
  • 200 г Чери домати
  • 200 г Макарони
  • 500 г Карфиол
  • 1 щипка Черен пипер
  • 1 щипка Индийско орехче

Начин на приготвяне

  • 1. Карфиолът се бланшира за 6-8 минути във вряща подсолена вода. Макароните се сваряват според указанията на опаковката.
  • 2. Доматите се нарязват на половина, а лукът – на ситно.
  • 3. Приготвя се сос, като се разтопява маслото и в него се запържва лукът. Поръсва се с брашно, разбърква се и се угасва с бульон и прясно мляко.
  • 4. Добавя се 75 г настъргано сирене, овкусява се със сол, черен пипер, захар и индийско орехче.
  • 5. Отцедените макарони и карфиол, доматите и сосът се смесват.
  • 6. Сместа се изсипва в тавичка, поръсва се с останалото настъргано сирене и се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.