Макаронено и карфиолено... покрито с изкусителна златиста коричка. Това апетитно произведение на кулинарното изкуство спокойно можем да наредим сред шедьоврите на печените блюда.
Съставки
- 100 г Сирене
- 200 мл Прясно мляко
- 300 мл Зеленчуков бульон
- 30 г Брашно
- 25 г Краве масло
- 1 глава Лук
- 200 г Чери домати
- 200 г Макарони
- 500 г Карфиол
- 1 щипка Черен пипер
- 1 щипка Индийско орехче
Начин на приготвяне
- 1. Карфиолът се бланшира за 6-8 минути във вряща подсолена вода. Макароните се сваряват според указанията на опаковката.
- 2. Доматите се нарязват на половина, а лукът – на ситно.
- 3. Приготвя се сос, като се разтопява маслото и в него се запържва лукът. Поръсва се с брашно, разбърква се и се угасва с бульон и прясно мляко.
- 4. Добавя се 75 г настъргано сирене, овкусява се със сол, черен пипер, захар и индийско орехче.
- 5. Отцедените макарони и карфиол, доматите и сосът се смесват.
- 6. Сместа се изсипва в тавичка, поръсва се с останалото настъргано сирене и се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.