Ябълките и масленото тесто са два продукта, които се допълват един друг с удивителна прецизност. Ябълковият пай може би е най-известният сладкиш от този тип, макар да има пълнежи и с череши, сливи и праскови.
С тази рецепта ще направите десерт, който не е твърде сладък, но има достатъчна благост, за да задоволи нуждите ви. Посипаната захар прави хрупкава карамелена коричка. Тестото пък е меко и ронливо.
Има различни видове плодиви пайове - открити, с ленти, плътно затворени и др. Този е един от най-лесните варианти - плодовете се подреждат като се застъпват като керемиди, и върху тях не се слага допълнително тесто.
Гарнирайте с топка ванилов сладолед, за да
Съставки
- 200 г Брашно
- 150 г Краве масло
- 70 г Захар
- 1 бр. Жълтък
- 3 с.л. Кисело мляко
- 1/2 пакетче Бакпулвер
- 4 бр. Ябълки
- 3 с.л. Лимонов сок
- 3 с.л. Сладко от ябълки
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното заедно с бакпулвера.
- 2. Нарежете маслото и го смесете с брашното, докато стане на трохи. Добавете жълтъка и киселото мляко и омесете на тесто.
- 3. Готовото тесто увийте в свежо домакинско фолио и приберете в хладилника за 20 минути.
- 4. Обелете ябълките, почистете ги и ги нарежете на тънки полумесеци.
- 5. Извадете тестото и го разточете на тънко. Сложете го във кръгла форма с къдрави стени, така че да покрие и тях. Изрежете излишното с остро ножче. Набодете дъното с вилица на няколко места.
- 6. Подредете ябълките върху тестото под формата на дъга, като се застъпват една за друга, като керемиди. Печете 20 минути на 175 градуса, на ниското ниво във фурната.
- 7. Загрейте сладкото, заедно с лимоновия сок, докато заври. Намажете го върху ябълките като глазура. Поръсете с кристална захар.
- 8. Включете вентилатора на фурната и върнете да се изпече за още 5 минути.
- 9. Сервирайте пая с топка сладолед.