Ябълките и масленото тесто са два продукта, които се допълват един друг с удивителна прецизност. Ябълковият пай може би е най-известният сладкиш от този тип, макар да има пълнежи и с череши, сливи и праскови.

С тази рецепта ще направите десерт, който не е твърде сладък, но има достатъчна благост, за да задоволи нуждите ви. Посипаната захар прави хрупкава карамелена коричка. Тестото пък е меко и ронливо.

Има различни видове плодиви пайове - открити, с ленти, плътно затворени и др. Този е един от най-лесните варианти - плодовете се подреждат като се застъпват като керемиди, и върху тях не се слага допълнително тесто. 

Гарнирайте с топка ванилов сладолед, за да 

Съставки

  • 200 г Брашно
  • 150 г Краве масло
  • 70 г Захар
  • 1 бр. Жълтък
  • 3 с.л. Кисело мляко
  • 1/2 пакетче Бакпулвер
  • 4 бр. Ябълки
  • 3 с.л. Лимонов сок
  • 3 с.л. Сладко от ябълки

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното заедно с бакпулвера. 
  • 2. Нарежете маслото и го смесете с брашното, докато стане на трохи. Добавете жълтъка и киселото мляко и омесете на тесто. 
  • 3. Готовото тесто увийте в свежо домакинско фолио и приберете в хладилника за 20 минути. 
  • 4. Обелете ябълките, почистете ги и ги нарежете на тънки полумесеци. 

     

  • 5. Извадете тестото и го разточете на тънко. Сложете го във кръгла форма с къдрави стени, така че да покрие и тях. Изрежете излишното с остро ножче. Набодете дъното с вилица на няколко места. 

     

  • 6. Подредете ябълките върху тестото под формата на дъга, като се застъпват една за друга, като керемиди. Печете 20 минути на 175 градуса, на ниското ниво във фурната. 
  • 7. Загрейте сладкото, заедно с лимоновия сок, докато заври. Намажете го върху ябълките като глазура. Поръсете с кристална захар.
  • 8. Включете вентилатора на фурната и върнете да се изпече за още 5 минути. 
  • 9. Сервирайте пая с топка сладолед.