Шоколадов ганаш може да звучи сложно, но всъщност се прави лесно и съдържа само два продукта. За приготвянето на ганаш нагрятата сметана се смесва с фино нарязан шоколад, за да стане лъскава смес, идеална за покриване на торти и оформяне на трюфели.

За направа на трюфели съотношението шоколад - сметана е 2:1. За ганаш, който се използва за айсинг на торти, съотношението на шоколад и сметана е 1:2.

Много е важно да използвате качествени продукти. Купете черен шоколад, със съдръжание на какао поне 70%. Не използвайте готварски шоколад. Ганаш може да се направи и с млечен шоколад. В този случай обаче е добре да намалите количеството мляко, заради по-високото съдържание на мазнини в млечния шоколад.

За специални вкусове може да се може да се добави коняк "Арманяк", джинджифил, портокал или фъстъчено масло.

За много специален вкус добавете няколко кристалчета морска сол в сметаната.

Може да експериментирате като смесите сметани с различни вкусове - лимонова, кафе или ментова. 

Когато правите трюфели, може да добавяте няколко капки куантро, бренди, ром или уиски. И в този случай не забравяйте да коригирате количеството течност, което добавяте. Отнемайте от сметаната толкова, колкото алкохол добавяте.

 

Съставки

  • 200 г Черен шоколад
  • 100 мл Сметана

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете шоколада на малки парчета и ги сложете в голяма купа. 
  • 2. Сипете сметаната в тенджера и я сложете да се затопли. 
  • 3. Излейте сметаната в шоколада и разбъркайте с дървена лъжица за няколко минути. Dвете съставки трябва да се смесят, докато се получи копринен, пухкав и лъскав ганаш.