Роднина на румънската мамалига и любимата ни италианска полента, качамакът заема почетно място в сърцата ни. Някой в семейството трябва да стане по-рано, за да започне варенето и да събуди къщата с аромата на запечен качамак с масло и сирене, но в тази му версия винаги може да го сервирате и като късен обяд. Хващайте ‘’качамалката’’ и да започваме:
Съставки
- 3 с.л. Масло или гхи
- 2-3 бр. Печени червени чушки
- 1 ч.ч. Царевичен грис
- 2 ч.ч. Вода
- 1 ч.ч. Листа от спанак
- 100 г Сирене
- 7-8 бр. Маслини
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Царевичният грис се сварява на среден огън в леко подсолена вода, бъркайки с ‘качамалката’’, докато сместа започне да се отделя от стените на съда.
- 2. Междувременно фурната се загрява до 200 градуса. Сместа се излива в плитка тавичка, като ‘’се вплитат’’ пресните листа от спанак.
- 3. Отгоре се ръси сиренето и се декорира с половинките маслини и чушките на ивички.
- 4. Запича се на силна фурна за 20 мин. и преди сервиране се залива със сгорещеното масло.